De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Demir (N-VA) roept lokale besturen op niet langer in overstromingsgevoelig gebied te bouwen

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) roept steden en gemeenten op om niet langer bouwvergunningen af te leveren in gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. “Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende”, vertelt ze aan VRT NWS.

Na het noodweer dat ons land recent heeft getroffen, besliste de gemeente Meise om een project voor 300 sociale woningen in een risicovol gebied te schrappen. “Ik heb zelf met mijn voeten in de smurrie gezeten en tot aan mijn knieën in het water”, vertelt burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) aan VRT NWS. “Het zou ongehoord zijn hier nog te bouwen. Dat is voor miserie zorgen. We moeten denken aan de toekomst, nu kan het nog. De sociale woningen moeten er zeker komen, maar we gaan ze spreiden en we gaan ze elders moeten zoeken.”

Die beslissing stemt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) tevreden. “Investeren in zulke gebieden is investeren in je eigen ellende en is je eigen miserie organiseren”, klinkt het. “Als we zulke gebieden gaan gebruiken om ruimte te geven aan natte natuur, dan is dat goed voor onze waterproblemen en om onze huizen in de toekomst tegen overstromingen te beschermen.”

1.600 hectare

“We hebben alle steden en gemeenten gevraagd om heel goed te kijken waar men nog wil bouwen”, vervolgt Demir. “Vele onder hen doen nu al nauwkeurig die oefening. Daarnaast gaan we 1.600 hectare grond laten uitdoven. Het gaat om grond in woongebieden, industriegebieden of recreatiegebieden waarvan nu nog twijfel bestaat om te bouwen of niet. Maar we zien op kaarten dat het om gronden met een overstromingsrisico gaat, dus gaan we daar niet meer op bouwen. We hebben hiervoor 15 miljoen euro vrijgemaakt.”

De lokale besturen kunnen wel nog anders beslissen, aangezien de bevoegdheid om vergunningen af te leveren uiteindelijk bij hen ligt. De minister geeft zich echter niet zo makkelijk gewonnen. “Dat is vragen om problemen. De watertoets is duidelijk: als die negatief is, mag men niet vergunnen. We zullen ook vanuit de Vlaamse regering systematisch in beroep gaan tegen zulke vergunningen”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen