Uncategorized

Drie Waalse partijen verdelen stiekem cultuurpostjes: onderlinge spanningen

Wannes Neukermans

PS, MR en Ecolo zouden een politiek akkoord gesloten hebben over de voorzitterschappen en ondervoorzitterschappen van de grote culturele verenigingen. Dat onthulde Le Soir donderdag op basis van ministeriële brieven en een vertrouwelijke bron binnen de overheid.

Kort voordat de regering van de federatie Wallonië-Brussel haar representatieve bestuurders aanwees, onderhandelden de drie partijen naar verluidt over de postjes. Op die manier hebben ze samen de teugels in handen van meer dan twintig culturele organisaties.

Uitzonderlijke verdeling

Dit is volgens Le Soir een zeer uitzonderlijk fenomeen. Hoewel het gemeenschapsbestuur het recht heeft om op deze manier te handelen voor sommige instellingen, zoals de Koninklijke Opera van Wallonië of Charleroi Danse. Dit is echter niet het geval voor de vele grote culturele huizen, die onafhankelijk zijn. De regering heeft enkel het recht om de toegewezen beheerders te benoemen. Dat is niet zo voor de presidenten en vice-presidenten.

De beslissing zorgt al voor spanningen in verschillende instellingen, zo schrijft het dagblad, dat met name het Théâtre des Tanneurs in Brussel en de Mac’s in Mons citeert.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Drie Waalse partijen verdelen stiekem cultuurpostjes: onderlinge spanningen”

  1. Laat dat een van de redenen zijn waarom België een overheidsschuld heeft van 347 miljard Euro die elke seconde met 507 Euro aandikt terwijl andere landen een spaarpot hebben van maar liefst 1172 miljard Euro! Degelijk bestuur in België noemde Leterme dat indertijd!

Plaats een reactie

Delen