Clearview AI. Foto Shutterstock

Clearview AI. Foto Shutterstock

Uncategorized

Federale politie gebruikte illegaal gezichtsherkenningssoftware

Simon Segers

Volgens onderzoek van de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed heeft de Belgische federale politie gebruikgemaakt van de gezichtsherkenningssoftware Clearview. Dit is verboden volgens de Europese verordening omtrent gegevensbescherming.

Clearview AI beschikt over een database van miljarden foto’s die op het internet te vinden zijn. Bronnen zijn dan voornamelijk Facebook, Youtube en Twitter. Een foto wordt ingevoerd en kan met een zekere betrouwbaarheid gelinkt worden aan andere foto’s. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld criminelen worden geïdentificeerd. Volgens het onderzoek heeft de Belgische federale politie hier al meer dan honderd keer gebruik van gemaakt. Dit is in strijd met de GDPR, de Europese wetgeving omtrent gegevensbescherming.

Proefabonnement

Verschillende overheden kregen een proefabonnement op de dienst van Clearview aangeboden. Volgens Buzzfeed zouden voor februari vorig jaar overheidsinstellingen van 24 verschillende landen de software ook effectief hebben getest. De Belgische federale politie zou een van deze instellingen geweest zijn. Zij reageerden niet op het verzoek om reactie van Buzzfeed.

In mei 2020 liet het COC, het Controleorgaan op de politionele informatie weten dat de politiediensten geen gebruik maken van Clearview AI. “Maar gezien de nieuwe gegevens in het artikel heeft het COC dit onderzoek heropend met een nieuwe vraag aan de commissaris-generaal”, schreef Frank Schuermans, lid-raadsheer van het COC, aan De Standaard. De federale politie heeft vandaag opnieuw verklaard dat zij de software niet hebben gebruikt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Federale politie gebruikte illegaal gezichtsherkenningssoftware”

  1. Als ge uw smoel op het smoelenboek zet is dat toch openbaar en moet ge niet verschieten als het gebruikt wordt.
    En als ik niet mispeutert heb kan mij dat ook niet schelen zolang ze mijn foto niet gebruiken voor commerciële of misdadige doeleinden.

Plaats een reactie

Delen