Gebedsplaatsen religieuze minderheden in Pakistan steeds vaker aangevallen

Een standbeeld van Maharaja Ranjit Singh. Shutterstock

Uncategorized

Gebedsplaatsen religieuze minderheden in Pakistan steeds vaker aangevallen

Sonja Dahlmans

Een bronzen beeld ter ere van Maharaja Ranjit Singh, een Sikh-leider, werd recent vernield. De arm van het beeld werd afgehakt, waarna het tegen de grond werd geslagen.

Geweld tegen gebedshuizen van religieuze minderheden in Pakistan, een overwegend islamitisch land, komt steeds vaker voor. Onlangs zorgde de vernieling van een monument ter herdenking van Maharaja Ranjit Singh voor emotionele reacties. Singh was de eerste leider van het Sikh-rijk – het huidige Pakistan – in de zeventiende en achttiende eeuw, voor de Britten er de macht overnamen. Hij slaagde erin om de verschillende Sikh-confederaties en koninkrijken samen te voegen en versloeg meerdere malen de Afghaanse moslims. Sindsdien wordt hij door radicale islamitische historici belasterd. Dit zou reeds vlak na zijn dood in 1839 zijn begonnen. De dader zou een lid zijn van Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), een fundamentalistische, islamitische partij die onlangs werd verboden in Pakistan. De man is gearresteerd. Het is al de derde keer sinds 2019 dat het beeld werd vernield.

Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van buurland India, Arindam Bagchi, komt vernieling van gebedshuizen en religieuze symbolen van Hindoes en Sikh alarmerend vaak voor in Pakistan. Twaalf dagen voor dit incident werd bijvoorbeeld de Hindoeïstische tempel van Rahim Yar Khan nog aangevallen en ontheiligd door een menigte. Volgens Bagchi is de Pakistaanse overheid er tot op heden niet in geslaagd om dergelijke aanvallen te voorkomen. India heeft naar aanleiding van de aanval op de tempel de Pakistaanse ambassadeur op het matje geroepen.

Pakistaanse taliban

De Pakistaanse tak van de taliban pleegde in 2015 aanslagen op twee kerken in Lahore, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen. De politie gebruikte een dag later traangas tegen de christenen die de straat opkwamen om tegen het geweld te protesteren. In 2017 kwamen elf christenen om bij een aanslag op een kerk door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Quetta. In 2020 werd een kerk in Sheikhupura vernield door een groep moslims.

De Pakistaanse tak van de taliban pleegde in 2014 ook een aanslag op een school waar kinderen van soldaten uit het leger studeren. Daarbij kwamen 145 kinderen om het leven. Na een aanslag op een universiteit in Charasadda, waarbij 20 studenten het leven lieten, zwoeren de taliban in een video dat zij van plan waren meer gelijkaardige aanslagen te plegen. “Met de genade van Allah zullen onze aanslagen op scholen en universiteiten doorgaan”, klonk het toen. De aanwezigheid van verschillende jihadistische groeperingen in het land, die aanslagen plegen op religieuze minderheden en soldaten, vormt een groot probleem voor de Pakistaanse overheid. De taliban zouden proberen de overheid te doen wankelen, teneinde er zelf de macht over te nemen en hun interpretatie van de sharia in te voeren.

Volgens een rapport uit 2020 worden religieuze minderheden in Pakistan voortdurend als tweederangsburgers behandeld en worden ze het slachtoffer van discriminatie, gedwongen bekeringen en religieus geweld. In buurland Afghanistan waarschuwden de Verenigde Naties al in 2017 voor het toenemende aantal aanvallen op gebedshuizen. Zo stelde een rapport uit 2013 dat religieuze minderheden zoals hindoes, christenen en Ahmadiyya moslims reeds tientallen jaren lijden onder discriminatie. In hetzelfde jaar werd ook al gewaarschuwd voor de toenemende religieuze discriminatie en vervolging in het land. Bijna tien jaar later is dit probleem nog altijd niet opgelost.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Gebedsplaatsen religieuze minderheden in Pakistan steeds vaker aangevallen”

  1. Aangezien Pakistan een overwegend Islamitisch land is,zijn dit ‘fait divers’.Draai of keer het hoe je wil,maar zolang de Islam niet mee evolueert met de tijdsgeest,zullen zulke toestanden nog vele jaren duren….

  2. Heb je er al eens opgelet dat dit enkel de eu is die “vooruit gaat”? Als je de electronica weg denkt en de moderne massa productie dan leef je eigenlijk gewoon nog in de middeleeuwen hoor. Het is Europa dat in een sprookje leeft.

  3. Dat is toch logisch? Islam is en dogmatische religie als alle anderen en dat sluit per definitie persoonlijke ontwikkeling en groei uit. 5 dagen met je reet omhoog en dieren slachten voor de grote bloeddorstige smurf in de wolken. Oh ja, bijna zijn dessert vergeten : voorhuidjes in bloedsaus.

Plaats een reactie

Delen