Illustrations of the municipality of Zwijndrecht (near Antwerp), where the soil is contamined with PFOS due to a 3M plant.

Uncategorized

“Geen alarmerende resultaten” na drie onderzoeken op voedingsproducten in Zwijndrecht

Wannes Neukermans

De door Vlaanderen aangestelde opdrachthouder Karl Vrancken meldde vandaag samen met de gemeente Zwijndrecht dat er uit drie afzonderlijke onderzoeken naar de aanwezigheid van PFAS en PFOS geen alarmerende resultaten naar voor gekomen zijn. De geldende adviezen rond consumptie van eigen fruit, groenten en eieren blijven echter wel van kracht. Er werden in verschillende stalen namelijk wel degelijk PFAS en PFOS gedetecteerd. Vooral bij de eieren van scharrelkippen werden PFAS en PFOS aangetroffen.

In opdracht van het Voedselagentschap FAVV, de UAntwerpen en het studiebureau ERM voerde men de afgelopen weken drie onafhankelijke onderzoeken uit. Over de drie onderzoeken heen werden stalen van eieren, vlees, groenten, fruit en gewassen genomen. Die stalen werden geanalyseerd op aanwezigheid van PFAS, met bijzondere aandacht voor PFOS

Ten eerste deed ERM het onderzoek voor het bedrijf 3M. FAVV daarentegen nam monsters van vlees, melk en eieren bij traditionele landbouwbedrijven in een straal van 15 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Volgens die resultaten beantwoordden alle stalen aan de kwaliteitseisen van het Voedselagentschap en is het dus veilig om producten van traditionele bedrijven in de omgeving te consumeren. Tenslotte nam de UAntwerpen nog stalen bij een bioboer in Zwijndrecht. Uit de resultaten bleek een zeer beperkte aanwezigheid van PFAS, maar niet van PFOS. Daarom geldt voor zowel volwassenen als kinderen dat  een “normale consumptie” van deze producten veilig is.

Geruststellende resultaten

Volgens Karl Vrancken zijn de resultaten geruststellend omdat er geen alarmerende waarden werden gevonden, maar blijft voorzichtigheid geboden. “Zeker voor bijvoorbeeld het consumeren van eitjes van scharrelkippen die buiten leven op de grond. Die vertonen veel hogere PFAS-waarden dan eieren die komen van bij een landbouwbedrijf waar de kippen onder dak leven en dus niet van de (vervuilde) grond eten. Het verschil tussen groenten en fruit uit de eigen tuin en producten afkomstig van traditionele land- en tuinbouwbedrijven is minder groot.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen