Biden: "Tankstations moeten zelf maar brandstofprijzen verlagen"

De Amerikaanse president Joe Biden. Foto Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden: “Geen enkele militaire ingreep kan een stabiel Afghanistan creëren”

Niels Geerinck

De Amerikaanse president Joe Biden gaf maandag vanuit het Witte Huis een persconferentie. De president liet zich uit over de ontwikkelingen in Afghanistan en de machtsovername door de Taliban. Biden verkondigde vorige maand nog dat het “maanden zou duren” vooraleer het land in de handen van de Taliban zou komen. In realiteit bleek dat echter slechts één week.

Biden begon zijn speech met een herinnering aan de beweegredenen van de Verenigde Staten om het land binnen te vallen. “We trokken 20 jaar geleden naar Afghanistan met twee duidelijke doelen: degenen die ons aanvielen op 11 september 2001, te pakken krijgen en ervoor zorgen Al Qaida van Afghanistan geen uitvalsbasis voor meer terreur tegenover ons kon maken.”, aldus Biden.

Volgens hem ging de Amerikaanse “missie” in het land nooit over het uitbouwen van een “geünificeerde en gecentraliseerde democratie”. Daar voegt hij aan toe dat het enige strategische doel van de Verenigde Staten was om terroristische aanvallen vanuit het land te voorkomen. “En dat is het nog steeds.“, zo sluit hij af. Biden wees erop dat de dreiging van Islamitisch terrorisme zich nu ook manifesteert buiten de grenzen van Afghanistan en dat er heel wat nieuwe terreurgroepen in het leven zijn geroepen. “Deze nieuwe dreigingen hebben onze aandacht en financiële middelen nodig.”, zo klonk het.

Terrorisme het hoofd bieden

Hij sprak ook over de vele terroristische dreigingen die reeds werden geneutraliseerd, in landen waar de VS geen vaste militaire aanwezigheid heeft. “We zullen hetzelfde doen in Afghanistan als dit moet. We zullen steeds onze blik richten op het land.” Volgens hem was er geen andere keuze dan terugtrekken uit Afghanistan. Naar eigen zeggen volgde hij de eerder gemaakte overeenkomsten tussen zijn voorganger Trump en de Taliban op. “Het was kiezen: de gehele terugtrekking voltooien en de overeenkomsten opvolgen of het conflict laten escaleren.”

“Sneller dan gedacht”

Biden geeft met grief toe dat hij en zijn generaals een cruciale inschattingsfout hebben gemaakt. Zo ontvouwde de crisis in het land zich veel sneller dan dat zij initieel dachten. “Het ontvouwde zich veel sneller dan we dachten. De Afghaanse politieke klasse ontvluchtte meteen het land. De Afghaanse ordediensten gaven zich meteen over.”, zo zegt hij. Daarbij volgde hij op: “Amerikaanse troepen dienen niet in een oorlog te vechten en te sneuvelen die de Afghanen zelf ook niet willen vechten. We gaven de Afghaanse troepen alles. Materiaal, training en een luchtmacht. Het enige dat ons land ze niet gaf was een wil om te vechten.”, zo klinkt het finaal.

Volgens Biden gaf hijzelf meermaals het advies aan de Afghaanse president Ghani om de diplomatieke relaties met de Taliban te onderhouden. Naar eigen zeggen wees Ghani die piste af en was hij ervan overtuigd dat de Afghaanse troepen zich bereidwillig gingen opstellen. “Ghani wou het gevecht met de Taliban wél aangaan. Het is duidelijk dat hij erg fout zat.”, zo verklaarde Biden.

“Iets persoonlijk”

De Amerikaanse president geeft toe dat het terugtrekken van troepen uit Afghanistan en het overleveren van de macht aan de Taliban, heel wat Amerikanen persoonlijk raakt. Zo verwees hij ook naar de vele soldaten, militair personeel en geallieerden die het leven lieten in Afghanistan.

“Diplomatiek met mensenrechten als centraal uitgangspunt”

Tenslotte verwees Biden ook nog naar het belang van een diplomatieke houding waarin de mensenrechten centraal staan. Hij kondigde aan dat er een contingent van 6000 militairen en hulpverleners naar Afghanistan onderweg is. Die moeten helpen met het evacueren van duizenden Amerikaanse burgers, personeel en van Afghaanse geallieerden. Volgens de president is er al sprake van 2000 Afghanen en hun families die in aanraking komen voor een speciaal visum en overplaatsing naar de VS. Dat aantal zal hoogstwaarschijnlijk nog oplopen in de komende uren en dagen.

“De taferelen die we nu zien, leveren onomstotelijk bewijs dat er geen enkele vorm van militair ingrijpen een stabiel en veilig Afghanistan kan creëren.”

“Hidin’ Biden”

Biden kreeg in de pers en op sociale media heel wat kritiek. Zo vonden heel wat opiniemakers dat hij cruciale inschattingsfouten en tactische blunders heeft gemaakt en verwijten ze hem erg afwezig te zijn tijdens het ontplooien van de crisis. Heel wat Amerikanen verkondigden dat ze zich bekocht voelen door Biden en dat ze spijt hebben op hem te hebben gestemd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Joe Biden: “Geen enkele militaire ingreep kan een stabiel Afghanistan creëren””

  1. Biden laat zich 6 dagen niet zien, geeft een speech van 20 minuten, en vertrekt dan terug naar zijn vakantiehuis om nog wat te gaan golven. Kamala Harris zit al te trappelen van ongeduld …

Plaats een reactie

Delen