Uncategorized

Kritiek op Joe Biden klinkt steeds luider: “Zijn pogingen om Trump de schuld te geven zijn beschamend”

Niels Geerinck

De Amerikaanse president ligt in eigen land erg onder vuur na de IS-aanslagen op de luchthaven van Kaboel. Heel wat Amerikaanse kranten zijn niet te spreken over zijn houding en de aanpak van het conflict.

Gisterenavond gaf Biden een speech waarin hij reageerde op de aanslagen van IS. Bij die aanslagen lieten meer dan 60 mensen het leven, waaronder 12 Amerikaanse soldaten. 150 mensen raakten gewond. De dood van de soldaten is volgens velen het gevolg van Biden’s nalatigheid, onbeslistheid en laattijdig handelen. “Zijn poging om de schuld in de schoenen van voorganger Donald Trump en zelfs zijn eigen militaire leiders te schuiven, is beschamend en kan niet ernstig genomen worden. Is het de fout van iemand anders als de vijand dodelijk toeslaat? Nee, dat is geen toonbeeld van presidentieel leiderschap.”, zo reageert New York-post journalist Michael Goodwin.

Volgens Goodwin zou Biden een faliekante leugenaar zijn en daarnaast zou hij zich ook bewust op de achtergrond hebben gehouden in de eerste uren van de chaos in Kaboel. “Biden zou mans genoeg moeten zijn om toe te geven dat zijn acties een grote rol gespeeld hebben in deze tragische afloop. Zijn bewering dat elke commandant het eens is met zijn plan om weg te trekken uit Afghanistan is simpelweg een grove leugen.”, zo gaat de journalist verder. De publieke opinie in de VS is niet te spreken over het militair materiaal, soms van hoogtechnologische aard, dat nu in de handen van de Taliban is. Door de inschattingsfouten van Biden inzake de opmars van de terreurgroep, moest er noodgedwongen heel wat materiaal achterblijven.

Geen vertrouwen

Biden krijgt vooral kritiek op zijn houding aan het begin van het conflict. Daarin liet hij urenlang niet van zich horen en ook zijn uiteindelijke mededeling werd maar magertjes ontvangen door het publiek. Op sociale media krijgt hij daarbij heel wat kritiek, omdat hij na elke officiële speech meteen het hazenpad kiest en weigert om vragen van journalisten te beantwoorden. “Biden kreeg alternatieven aangeboden, maar weigerde. In de voorbije vijftig jaar heeft hij het altijd al beter geweten. Maar als het fout loopt, gaat hij schuilen achter de rug van zijn generaals. Zo zit politiek in elkaar. Zo zit Washington in elkaar. Maar vertrouwen win je er als leider van een land niet mee.”, zo klinkt het.

Goodwin denkt dat Biden heel wat politieke schade heeft opgelopen. Zo geeft hij aan dat Biden zich steeds profileerde als een expert in buitenlandse politiek maar dat er van dat imago slecht weinig overeind blijft. “Hij zei voor de camera dat de taliban niet van de ene dag op de andere Kaboel zouden innemen en dat we niet – zoals in Saigon – halsoverkop zouden moeten vertrekken. Die voorspellingen bleken fout te zijn. Nu wordt hij blootgesteld aan de kritiek van de Republikeinen, die hem sowieso al een zwakke en stuntelige figuur vonden.”, zo reageert hij. De Republikeinen roepen op tot een impeachment procedure voor Biden. Volgens hen is hij te gemakzuchtig en onbekwaam om de president van de Verenigde Staten te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Kritiek op Joe Biden klinkt steeds luider: “Zijn pogingen om Trump de schuld te geven zijn beschamend””

  1. De terugtrekking van Amerika uit Afghanistan is een goede beslissing. De snelle opmars van de Taliban toont alleen maar aan dat het rode boekje van het Westen, namelijk de Universele Rechten van de mens, niet overal enthousiast onthaald wordt en dat er plaatsen in de wereld zijn waar men voor dergelijk rood boekje niet bereid is om te sneuvelen. Wat wil je? Het Linkse Westen gooit deze waarden in eigen regio te grabbel, laat staan dat ze er voor gaan vechten op een ander. Het is moeilijk voor Biden, maar uiteindelijk heeft hij gedaan wat logischerwijs moest gebeuren. Hij is in snelheid gepakt, niet door zijn onkunde, maar door zijn linkse naïviteit om te geloven dat Afghanen zouden strijden voor een Westerse Utopie, om niet te zeggen een Westerse leugen waarvan het Westen zelf vindt dat die het verdedigen niet waard is en waarvan vooral de linkse zijde niet moet weten als het gaat om fundamentalistische religies.

  2. Björn Soenens heeft dit nieuws net gemist denk ik. Anders had onze beste een meest objectieve journalist in de VS het hier uitgebreid over gehad. Want zoals hij gisterenavond ” in perspectief plaatste” op de Vlaamse Rode Televisie: er kwamen die dag meer mensen om in het verkeer dan bij die aanslag in Kaboem.
    Die uitspraak had ik waarschijnlijk net gemist bij de bestorming van het Capitool . 🤔

  3. Joe Biden heeft de vergissing gemaakt het materieel van de Amerikaanse troepen niet te laten vernietigen. Een fout die Donald Trump zeker niet zou gemaakt hebben.
    Dat hij “hij snelheid gepakt is” geeft aan dat hij geen inschattingsvermogen heeft.
    Dat hebben de Amerikanen nu ook (te laat) door, en zal hen (helaas) nog zuur opbreken.

  4. Wie zegt dat de Amerikaanse burgers op hem gestemd hebben ? Wat is er met de verkiezingen gebeurd daar ? Die man vertoond beginnende dementie en Amalla Harris gaat hem binnenkort vervangen dit is het grootste bedrog in de Amerikaanse politieke geschiedenis , trouwens wat dit zij daar nu in Pakistan ?

  5. Niets is wat het lijkt. Biden is een zieke man die door een bepaald kliek in de democratische partij werd en wordt misbruikt. Uit wat hij uitkraamt of afleest van een blad of teleprompter blijkt zeker niet dat hij zelf beslist over wat hij doet en zegt. Dit circus is manifest vastgelopen naar aanleiding van het debacle in Kabul. Voor Amerikanen in het algemeen echter is het ‘presidentschap’ samen met de Amerikaanse vlag een gegeven dat men niet snel zal desavoueren. Ook niet als Amerikaanse soldaten sneuvelen zoals recent in Kabul. Het is wel te verwachten dat de ‘midterms’ volgend jaar een omslag zal zijn in de verhoudingen in de kamer en de senaat.

Plaats een reactie

Delen