Illustratieve afbeelding - Afbeelding: Shutterstock

Illustratieve afbeelding - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Nigeria: hoofden van etalagepoppen verboden, in strijd met sharia

Niels Geerinck

In Nigeria werd onlangs een nieuwe maatregel in het leven geroepen. In de noordelijke staat Kano is het vanaf nu verboden voor winkeliers om nog etalagepoppen met een hoofd uit te stallen. “Het is afgoderij“, zo klinkt het. In de staat woont een moslimmeerderheid.

Volgens de lokale politie ‘Hisbah‘ zijn etalagepoppen die een hoofd hebben of te menselijk zijn, een vorm van “afgoderij” en daardoor in strijd met de grondslagen van de shariawetgeving. Die ordedienst dwingt de implementering en de naleving van de shariawetten af. “Een etalagepop met een hoofd erop, lijkt te hard op een mens. Dat is afgoderij”, aldus het hoofd van de Hisbah.

Daarbij wil de politie ook dat de etalagepoppen altijd moeten worden bedekt, conform de voorschriften. “Het laten zien van de vorm van de borst en de vorm van het achterste, is in strijd met de grondslagen van de islamitische wet”, zo klinkt het.

Het voorstel ondervindt toch heel wat kritiek uit religieuze hoek. “De islam verbiedt afgoderij, maar de hadith is duidelijk over Allah die je bedoelingen beoordeelt. Tenzij je buigt voor een etalagepop, kan het niet als een zonde worden gezien”, zo reageert een anonieme geestelijke op het voorstel.

De hooggeplaatste Islamitische Raad van Nigeria is dan wel weer tevreden met het voorstel. “De Islam is duidelijk tegen het ‘uitsnijden’ van menselijke beelden.”, zo klinkt het daar.

Modepolitie

Het is niet de eerste keer dat er in Nigeria wordt ingegrepen. Vorig jaar schoren de officieren van de Hisbah de haren van jonge mannen in de straten van Kano af. Er werden ook enkele jongeren gestraft voor het dragen van een te laag hangende broek.

Kano is een noordelijke staat met een moslimmeerderheid. Enkel de moslims die woonachtig zijn in de staat, zijn in feite onderworpen aan de sharia. Toch staan ook de niet-moslims onder druk om zich aan de sharia en de Hisbah te confirmeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nigeria: hoofden van etalagepoppen verboden, in strijd met sharia”

  1. In die landen willen ze van de sharia vanaf en hier bij ons importeren ze de aanhangers van de sharia. In sommige moslimwijken in Londen en andere grootsteden is die sharia al van toepassing.

Plaats een reactie

Delen