Pfizer en Moderna verhogen prijzen van hun coronavaccins in EU

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Pfizer en Moderna verhogen prijzen van hun coronavaccins in EU

Anton Schelfaut

Farmabedrijven Pfizer en Moderna hebben de prijzen van hun coronavaccins verhoogd in een nieuwe overeenkomst met de Europese Unie. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die het contract kon inkijken.

De prijsstijging zou er gekomen zijn omdat de EU nu volop inzet op de mRNA-vaccins van beide producenten, en niet meer op die van Oxford/AstraZeneca en Johnson & Johnson. Pfizer verhoogt de prijs van 15,5 euro per dosis naar 19,5 euro. Dat is een verhoging met meer dan 25 procent. De prijs van een Moderna-dosis stijgt van 19 naar 21,5 euro.

De Europese Unie bestelde recentelijk 1,8 miljard extra dosissen van Pfizer/BioNTech en 150 miljoen van Moderna. Op die manier wil de EU voorzien in de ‘boostershots’ die vanaf het najaar bij een bepaald deel van de bevolking ingezet zullen worden als derde prik. Daardoor zouden de vaccins veel effectiever zijn.

Uit gegevens van een fase 3-studie is gebleken dat de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna doeltreffender zijn dan goedkopere vaccins van Oxford/AstraZeneca en Johnson & Johnson. Sindsdien werd opnieuw onderhandeld over de voorwaarden van de overeenkomsten. Volgens een EU-ambtenaar die bij de onderhandelingen betrokken was, hebben de bedrijven “hun waarde verhoogd” omdat de vaccins werken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Pfizer en Moderna verhogen prijzen van hun coronavaccins in EU”

Plaats een reactie

Delen