De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Vladimir Poetin: “Het Westen moet geen uitheemse waarden opleggen aan Afghanistan”

Niels Geerinck

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij erkentelijk reageert op de ontwikkelingen in Afghanistan. Volgens hem hoort het Westen ook geen “uitheemse waarden” aan het land op te leggen.

Poetin reageert kritisch op het terugtrekken van de VS en de Europese landen uit Afghanistan. Volgens hem was het dan ook onverantwoord van de coalitie om zo lang in het land te verblijven en faalde het interventionisme er. “Je kan niet van buitenaf nieuwe standaarden in het politieke leven en het gedrag van mensen opleggen.”, aldus Poetin.

Hij gaf aan dat Rusland de burgers van Afghanistan wil helpen en dat hij er alles aan zal doen om Afghanistan een stabiel land te maken. Poetin roept de internationale gemeenschap op om ervoor te zorgen dat Afghanistan niet in verdere chaos verzinkt. “De Taliban heeft nu het hele gebied onder controle. Dat is de realiteit en het is vanuit die realiteit dat wij nu moeten samenwerken. Daarbij moeten we voorkomen dat Afghanistan ineenzakt.”, zo voegt hij toe.

Finaal riep de Russische president op om waakzaam te blijven voor terrorisme en terroristen: “ook nu kunnen ze zich voordoen als vluchtelingen.”, zo merkt hij op. Moskou probeert inmiddels een stabiele relatie uit te bouwen met de Taliban. Op die manier wil Rusland voorkomen dat de instabiliteit in Afghanistan ook in de nabijgelegen ex-Sovjet staten een rol zal gaan spelen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

22 gedachten over “Vladimir Poetin: “Het Westen moet geen uitheemse waarden opleggen aan Afghanistan””

  1. De hysterie van het Westen heeft een doel: conflicten en oorlogen uitlokken in de ontwikkelingslanden om zich meester te maken van hun energiebronnen. Het Westen gedraagt zich als de neofascisten van de 21ste eeuw.

  2. Ik stel voor Alexander dat gij dan snel naar het vrije Rusland of het nog vrijere China verhuist, Cuba is ook een optie. dan hebt gij met die “neofascisten” niks meer te maken en kunt gij vrijelijk overal kritiek spuien. In China wordt ge daar zelfs voor beloond met gratis verblijf in een staatsinstelling.

  3. akkoord dat het Westen daar geen democratie moet instaureren,maar de moslims moeten hier hun eisen ook niet opleggen,ze blijven best ginder,ze zijn niet welkom,e,n diegenen die naar ginder op vakantie zijn vertrokken of een wijf gaan halen zijn ,blijven best ook ginder,ze zijn niet welkom

  4. De USSR en niet Rusland druipte af omdat ze het niet meer konden betalen.Enkele jaren nadien implodeerde de USSR.Poetin weet heel goed wat hij wil en zij zijn(zowat)het enigste land dat zijn ambassade niet sluit!Hij wil vermijden dat het jihadisme overslaat naar de republieken(Tsadikistan,Kyrgystan,Turkmenistan..) waar Rusland nog veel belangen heeft.China heeft ook reeds een voet tussen de deur maar waar zitten die niet!Dit heeft te maken met de handelsroute die Rusland en China willen uitbouwen.Rusland,Iran en China zullen hun krachten bundelen om de Taliban af te remmen.Vergeet niet dat er in Afghanistan heel veel onder de grond zit(Lithium etc..).Waarom bleef de EU niet in Afghanistan nu de US terugtrekken?Biden kwam onlangs te Brussel zeggen: America is back!Hetgeen hij nu heeft gedaan is de doodsteek van zijn ambtstermijn.Kamala is ook niet populair vanwege haar desastreuze aanpak van het vluchtelingen probleem aan de grens met Mexico.

  5. Inderdaad Dominique: pas gehuwd koppel geraakt niet aan het vliegveld. Als die pas gehuwd zijn dan woont al minstens zijn schoonfamilie daar en zijn eigen familie waarschijnlijk ook. Degenen die afgehaald willen worden, worden steevast Belgen genoemd. als ze ook de Afghaanse nationaliteit hebben vraag ik me af waarom die niet Afghanen worden genoemd.

  6. Poetin weet perfect wat hij doet, inderdaad. De zielige afgang van het Westen zal sowieso aanstekelijk werken voor alle mogelijke djihadisten, alle vroegere moslim Sovjet Republieken zijn ooit emiraten geweest één na één in het Tsaren Rijk opgenomen na vele oorlogen, later nog eens in de Sovjet Unie, honderd jaar geleden, wat ook nog eens een slordige drie miljoen levens kostte .Zoals men weet is de “religie van de vrede” bijzonder vergevensgezind.
    Voor de zoveelste keer is de “kala-e-eslam” er in geslaagd de Ongelovige Honden weg te krijgen en te vernederen,”Allah is groot”,zie je wel!
    De Sovjet troepen zijn tenminste in goede orde weggetrokken en de schijn gered.
    Nog erger nu dan wat destijds in Saïgon te zien was.
    Het ziet er voor niemand goed uit.

  7. Geef Afghanistan terug aan de Afghanen, maar laat ons ook alle Afghanen terugsturen naar hun land, daar kunnen ze voor hun rechten opkomen. En diegenen die daar “toevallig” zaten om gelijk welke reden, laat ze daar zitten want dat is hun land.

  8. Zoals de oorlog in Joegoslavië bijvoorbeeld? In Europa gelegen maar ze keken ernaar en dat was het. Zelfs in Vietnam is niet de VS maar Frankrijk de oorlog begonnen. Noch de eerste of de 2de WO is begonnen door de VS. In Afghanistan zijn het de Russen die ermee begonnen. Waar zijn uw argumenten want wat goedkoop over fascisme beginnen is enkel maar een modeverschijnsel, geen argument.

  9. Beste Liesbethje,De Koreaanse oorlog is voor u onbekend?Het conflict dat zal escaleren in de Zuid-Chinese Zee is u ook onbekend en waar een voormalige vijand van de USA met name Vietnam ook op ramkoers met China ligt.De Cuba crisis waar op het nippertje een kernoorlog werd afgewend.De blokkade van Berlijn in 1947.Het moordregime van de Rode Kmer te Cambodja en waar onze hypocrieten van de PVDA zo graag mee coquetteren.De arbeidersparadijzen in Venezuela,Nicaragua waar potentaten hun eigen volk laten creperen terwijl ze zelf in weelde leven.Over het(vermagerde)dikkertje van Noord-Korea en dat ook een lieverdje van Mertens en co is nog nooit gehoord?Wat dan te denken over het regime van kolonel Mengistu te Ethiopië.Stalin en Mao krijgen ook een ereplaats.

  10. Poetin is er zeker bij maar ik ben in feite nog aan het zoeken naar heropvoedingskampen bij de “westerse neofascisten”. En Liesbeth, mensen die wat vrijblijvend beginnen zwieren met woorden als fascisme, neonazi, racisme… daar heb ik 0,0 respect voor. DAT is pas gebrek aan argumenten.

Plaats een reactie

Delen