Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Professor in Terzake: “Klimaatneutraal in 2050 zonder kernenergie? Dat moet men mij eens uitleggen”

Simon Segers

Naar aanleiding van het nieuw rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) nodigde Terzake vanavond twee academici uit voor een gesprek inzake klimaatverandering. Beide onderzoekers zijn het eens met de alarmerende toon van het IPCC.

Marc De Vos, professor recht aan de Macquarie University in Sydney, was een van de gasten.“Het rapport draagt bij aan het noodzakelijke crisisgevoel. Ondertussen is er heel wat in beweging, daar moeten we eerlijk in zijn. Zo heeft Europa ambiteuze klimaatdoelstellingen gesteld. En ook Amerika onder Biden, na Trump.” De Vos pleit voor oplossingen die mogelijk gemaakt worden door de gecombineerde inzet van de privésectoren en overheden wereldwijd.

Ook professor Phillipe Huybrechts, een klimatoloog aan de VUB die meewerkte aan het rapport, benadrukte in Terzake het belang van een globale inzet. Het doel is in 2050 geen netto-uitstoot van broeikasgassen. Huybrechts waarschuwde ook voor onomkeerbare effecten zoals het verdwijnen van de permafrost en het stijgen van de zeespiegel. Voor de professor is een van de belangrijkste nieuwigheden in het nieuwe rapport de “zekerheid dat de opwarming van de aarde mensgemaakt is”.

Beide heren waren het echter oneens over de rol van kernenergie in de bijdrage aan een uitstootloze toekomst. “We hebben een groot aandeel kernenergie in onze energieproductie. Men moet mij eens uitleggen hoe wij tegen 2050 klimaatneutraal kunnen zijn als we kernenergie opgeven?”, aldus professor De Vos

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

13 gedachten over “Professor in Terzake: “Klimaatneutraal in 2050 zonder kernenergie? Dat moet men mij eens uitleggen””

  1. De aarde warmt op door de menselijke uitstoot van CO2. In het beste geval gaat deze uitstoot nog door tot 2050. Het duurt eeuwen voor die CO2 op een natuurlijke wijze oplost. Maar geen probleem. We gaan geen vlees meer eten, niet meer reizen en in de winter een pull bij aandoen. Al het geld dat we daarmee uitsparen gaat naar windmolens en zonnepanelen. Zo simpel is het.

  2. Uit een brochure van een Gentse hoogleraar :”Als gevolg van die verzadiging is elke bijkomende CO2-molecule die wij uitstoten niet echt efficiënt in het opvangen van bijkomende warmte.” Vandaar dat Groen er geen graten in ziet om bijkomende gascentrales te bouwen. CO2 is niet het probleem. Methaan kan dat wel zijn maar met vermindering van de methaanuitstoot valt niet veel te verdienen. Aan de bouw van windmolens en gesubsidieerde gascentrales met gegarandeerde opbrengst kunnen miljarden verdiend worden.

  3. Politiek is men nooit meegegaan in het groene gegeven het enige wat ze deden waren belastingen heffen op zaken waar bedrijven veel geld aan verdienden en veel afval creëerden de kleine man was steeds de zondebok terwijl zij vervuilende bedrijven voor 100% ondersteunden zij betaalden geen cent belasting kregen gratis electriciteit , bonussen enz , enz kijk maar naar de chemie en wie mag iedere keer het zootje weer opruimen en betalen ja de burger met de auto is het net hetzelfde als je ziet hoe snel men vandaag kan schakelen naar elektrische wagens dan weet je dat die op het schap stonden te wachten tot ze wel moesten volgen alle technieken bestaan maar omwille van bepaalde belangen duurt het eeuwig voor dat de verandering kan plaats vinden zolang de politiekers dit toelaten veranderd er weinig maar ook zij zijn niet zonder belang in veel van deze bedrijven en dat is nu net het probleem er is geen objectieve benadering van onze problemen

  4. Dit zegt veel over de geloofswaarde van de VRT en Terzake, kortom…zonder linkse politieke kaart kom je er niet aan te pas. Er is een klimaatprobleem en groen gaat dit oplossen met…gascentrales te bouwen met Vlaamse belastinggeld. Hoe naïef denken die wel dat wij zijn? Een samengeklitte bende verliezende partijen, die nog niet eens de democratische helft van de grootste helft van het land voorstellen, gaat het energie beleid helemaal verknoeien, en de door de “grote heilige” EU opgelegde uitstootnormen niet eens handhaven. Minder dan 8% is voor het sluiten van de kerncentrales zonder vervuilender alternatief!

  5. Het klimaat is altijd aan , veelal cyclische , veranderingen onderhevig geweest . En duizend wetten , partijprogramma’s en dogmatische zever gaan niks aan het klimaat veranderen . Maar iets waarje toch niet verantwoordelijk voor bent , en toch niet kan aansturen , maar dat wel een uitstekend alibi is om belastingen te heffen en subsidies uit te delen , dat klinkt politici en corrupte ambtenaren als muziek in de oren .

  6. De meeste media werken goed mee om de mensen bang te maken. Is het niet voor Corona dan wel voor de klimaat verandering. Als iemand oppert om uit te zoeken waar het fout liep bij de wateroverlast word dit geweigerd door de PS. Ik zie nog dagelijks mensen in hun auto rijden met een mondkapje op. Op straat met de fiets of te voet met een mondkapje op en honderd meter in de buurt geen andere mens. Men kweekt een super angstige bevolking alles in de kaart van WEF, VN, WHO en en andere niet verkozen bureaucraten.

  7. Wat ik uit de vele reacties kan opmaken: WIJ WETEN HET NIET. Het wordt ons door de strot geramd als het nieuwe evangelie. Het zou heel wat kunnen helpen als we geinformeerd werden door onomstotelijke waarheid. Geen lobbyisten, maar echte feiten. Bv hoeveel van de klimaatwijziging is ECHT door de mens veroorzaakt. Wat wordt ons niet verteld, enz. Wij “gewone” mensen ondergaan, betalen, worden beschuldigd,… A.U.B. de WAARHEID! zonder partijgebonden idiologien.

  8. Al dat geld gaat naar ontwikkelingslanden slag ze verder kunnen blijven produceren op hun vervuilers wijze. China plant nog 9000 steenkool centrales India nog eens 4900 . Idioot zijn we.

Plaats een reactie

Delen