De Taliban in Kaboel. Foto Shutterstock.

De Taliban in Kaboel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Protest in Nederland tegen Afghaanse migranten eindigt in politie-interventie

Ruben Notteboom

Gisterenavond vond een protest plaats tegen de komst van Afghaanse migranten in de Nederlandse gemeente Ede, bij legerplaats De Harskamp. Honderden Afghanen worden daar binnenkort ondergebracht. Het protest liep uit de hand en de politie moest ingrijpen. Er werden honden ingezet om de manifestanten op afstand te houden.

Tussen 21:30 en 22:00 werden er autobanden in brand gestoken volgens een politiewoordvoerder aan de NOS. Daardoor vroeg de politie aan de 50 tot 60 aanwezigen om te vertrekken. De menigte werd met honden uit elkaar gedreven. Daarna keerde de rust terug. De politie bleef wel even ter plaatse. Niemand werd aangehouden.

Nederlandse manifestatie uit elkaar gedreven met honden

De manifestanten waren boos omdat 800 Afghaanse migranten zullen worden opgevangen in legerplaats De Harskamp. De meeste van de Afghanen sloegen op de vlucht voor de Taliban. De angst is echter groot dat onder hen Talibanstrijders kunnen zitten die zich vermommen als vluchteling. Meerdere landen hebben hierover al hun zorgen geuit.

In Frankrijk werden alvast vijf Afghanen onder toezicht geplaatst, omdat ze banden zouden hebben met Talibanstrijders. Eén van hen hielp zelfs de barricades op te werpen om vluchtende Afghanen tegen te houden op weg naar de luchthaven.

Sommigen zijn als vluchteling vermomde strijders

Ook in Denemarken was er al een probleem met een Afghaanse migrant. Eén van de aangekomen Afghanen bleek een crimineel te zijn die Denemarken het land had uitgezet. Toch wist de man opnieuw naar Europa te reizen door op een evacuatievlucht te raken.

De vraag rijst nu hoe goed de Afghaanse migratiestroom gecontroleerd wordt. Door de chaos in Kaboel is het zeer moeilijk om identiteits- of veiligheidscontroles uit te voeren. De kans is daarom zeer reëel dat criminelen, zoals in Denemarken gebeurd is, of zelfs Talibanstrijders, zoals in Frankrijk, naar Europa kunnen komen. De Russische president Vladimir Poetin noemde het eerder al een immens veiligheidsrisico. “Sommigen zullen zich vermommen als vluchteling, maar hoe kunnen wij weten wie? Het is belangrijk om infiltratie van terroristen in onze buurlanden te voorkomen. Ook wanneer ze voordoen als vluchteling,” aldus de Russische president.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Protest in Nederland tegen Afghaanse migranten eindigt in politie-interventie”

Plaats een reactie

Delen