Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Uncategorized

Recordaantal zij-instromers vorig schooljaar

Wijnand Meeus

Vorig schooljaar maakten meer dan 2.800 mensen de overstap van de privésector naar het onderwijs. Dat is meer dan 15 procent meer dan het schooljaar daarvoor. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageert tevreden: “Mensen kiezen voor het onderwijs omdat ze met passie willen lesgeven aan kinderen en jongeren.”

Sinds 1 september vorig jaar kunnen zij-instromers tot acht jaar anciënniteit meenemen als ze overstappen naar het onderwijs om een knelpuntvak te geven. Minister Weyts zegt dat dit wordt gedaan om het leerkrachtentekort aan te pakken. “We gaan door op de ingeslagen weg en gaan nog extra knelpuntvakken toevoegen aan de lijst”, klinkt het.

Volgens Weyts kiest iedereen voor het onderwijs “omdat ze met passie willen lesgeven aan kinderen en jongeren: het gaat niet om het grote geld. Maar het kan kandidaten wel afschrikken als je als zij-instromer al je opgebouwde anciënniteit moet loslaten. Door de coronacrisis zijn er misschien extra veel mensen die een carrièrewending overwegen.”

Momenteel geldt de regel van het meenemen van anciënniteit in de lagere school voor de vakken Nederlands, Nederlands voor nieuwkomers, Frans, wiskunde, bouw, elektriciteit, hout, mechanica, handelscorrespondentie Frans en handelscorrespondentie Nederlands. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Recordaantal zij-instromers vorig schooljaar”

  1. Begrijpelijk, een “full-time” betaalde “haf-time” baan met les “uren” van 50 minuten en jaarlijks 3 maanden verlof oogt terecht verleidelijk. De Economisch Productieven tot het BNP zullen wel het nodige belastinggeld genereren om dergelijke gezapige loopbaan te financieren.

  2. @ Dirk Van Dessel Beste Dirk, u lijkt niet veel van het onderwijs te kennen. Waarom zijn er zoveel leerkrachten te weinig? Waarom stappen er zoveel terug uit het onderwijs? Waarom stap jij niet in het onderwijs? Ik was zelf een zij-instromer, technisch leerkracht. Zelden heb ik in de school waar ik in terecht kwam zoveel chaos gezien! Geen leerplannen, geen machines, geen materiaal, geen boeken, desorganisatie op grote schaal, gesjoemel met de leerlingencijfers, leerlingen die van 8, 9 vakken gebuisd waren gaf men er een A-attest, een Kamer van Beroep die vierkant draait, slechte werksfeer, agressie van de leerlingen, onbeschoftheid, … Waarom denk je dat in de Oeso-cijfers (PISA-toetsen) Wallonië op de laatste plaats staat van heel Europa? Waarom daalt de kwaliteit in Vlaanderen ook al decennia? Zelden heb ik zo’n onbekwame directeurs gezien als in het onderwijs. Het zijn allemaal politieke benoemingen. Er zijn geen kwalitatieve opleidingen voor schooldirecteur. Neem een hond, steek de juiste partijkaart in zijn kont en je hebt een schooldirecteur.

  3. Moest men de toegenomen administratieve rompslomp en de hopeloze regelneverij terugdringen zou er wellicht meer animo bestaan voor het onderwijs. Ok de politisering en de bemoeizucht vanuit de vakbonden steekt mensen tegen. Dat is trouwens niet alleen een probleem in het onderwijs : Ook onze medici, onze landbouwers, onze politiemensen , onze ondernemers en zelfstandigen van allerlei pluimage kreunen onder al te veel overbodige tot onnozele reglementen en oekazen van overheidswege. Niet weinig ambtenaren zien dat ook al in. Of Weyts wel de geschikte persoon is om die regelneverij tot normale proporties te herleiden is evenwel nog niet aangetoond. Hij geeft veeleer de indruk graag nog een resem ordonnanties, al dan niet gepaard aan de -uiteraard hoognodige- sancties uit te vaardigen waarmee hij zijn medeburgers rond de oren kan slaan.

  4. @ Antoon; De bemoeizucht van de vakbonden beperkt zich tot de aanstellingen van hun kennissen, zonen, dochters tot directeur of leraar. Met de kwaliteit van het onderwijs zijn ze niet bezig, noch met de arbeidsomstandigheden of de rechten van de leerkrachten.
    Wie vertrouwt nu nog op die slappe vakbonden? je krijgt toch 0,4 % opslag en voor de rest moet je zwijgen.

Plaats een reactie

Delen