Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Sammy Mahdi (CD&V): “Laat Afghanistan een les zijn voor de EU”

ruud

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert op de repatriëring van landgenoten uit Afghanistan. De evacuatie uit de hoofdstad Kaboel verliep eerst stroef maar volgens Mahdi komt er betering in de zaak. Zowel Belgische staatsburgers als Afghaans personeel worden naar ons land overgevlogen.

Naar eigen zeggen ligt het zwaartepunt van de repatriëring nu bij het veilig overbrengen van landgenoten. “We focussen maximaal op Belgen om terug te halen uit Afghanistan. Het gaat voornamelijk om Belgen met hun kerngezin, waarvan de vrouw en de kinderen soms ook de Afghaanse nationaliteit kunnen hebben”, zo klinkt het. Naast de repatriëring van Belgische staatsburgers wordt er ook ingezet op het overbrengen van Afghanen die voor ons land een dienst verzorgden. Het gaat volgens Mahdi voornamelijk om personeel dat onze militairen daar hielp, waaronder heel wat tolken en hun gezin.

“Chaos in Kaboel”

De staatssecretaris voegt toe dat de situatie in Kaboel erg chaotisch is. Heel wat Belgen raken niet tot op de luchthaven. Volgens Mahdi werken de Europese landen er samen met Amerika. Zo heerst er steeds een risico op een aanslag. “Er was heel lang chaos op de luchthaven en je moet ook wel zeker zijn dat er geen aanslag gebeurt. Vandaar de zeer strenge controle die de Amerikanen doen. Maar er moet wel voldoende informatiedoorstroming zijn van onze diensten naar de Amerikanen zodat de juiste personen tot hier kunnen geraken”, zo zegt hij.

In Afghanistan zijn nog steeds rivaliserende IS-fracties actief. De taliban voeren al geruime tijd strijd tegen die fracties. Volgens de staatssecretaris is dit het uitgelezen moment voor Europa om te tonen “wat wijzelf kunnen doen” en wil hij niet te snel Amerika en Joe Biden met de vinger wijzen. Volgens hem moet Europa meer investeringen treffen in het veiligheidsbeleid binnen onze eigen grenzen en daarbuiten. “Ik wil vooral kijken naar wat wij zelf kunnen doen. Om onze landgenoten veilig terug te kunnen halen, moeten wij vragen aan de Amerikanen of ze de luchthaven goed willen controleren. Dat zegt iets over de Europese Unie. Dat zegt ook iets over het feit dat wij zelf onvoldoende investeren in onze veiligheid hier, maar ook in Afghanistan”, aldus de staatssecretaris.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




23 gedachten over “Sammy Mahdi (CD&V): “Laat Afghanistan een les zijn voor de EU””

  1. Zoveel naïviteit van die gast kom je nergens tegen, en erbovenop een gigantische hypocrisie en bedrog !! Maar ja als lid van de mdn moslim partij bent verwacht geen andere attitude !!

  2. Stelt die man zich dan totaal geen vragen hoe het komt dat die Afghanen die hier asiel kregen omdat ze in hun land bedreigd werden er dan nu op verlof gingen? Zij hebben dus onterecht asiel gekregen gebaseerd op leugens. Bijkomend voelen alle Afghanen die hier criminele feiten pleegden nu gesterkt door het feit dat ze hier kunnen blijven. Mahdi en deze onbekwame regering brengt hierdoor heel de bevolking in zeer groot gevaar.

  3. Ik versta uw opmerking wel, doch de overheid heeft de laatste jaren met de BE nationaliteit gesmeten alsof het een vodje papier was. Dit onder het motto “hoe meer Belgen hoe meer vreugd”.

  4. Als ge naar risicolanden gaat, weet je wat de gevolgen kunnen zijn, dan moet je ze ook maar dragen. Maar ja, de centjes zullen te verleidend zijn zeker. Ik blijf in ieder geval uit moslimlanden buiten.

  5. Ze hebben allemaal de BE nationaliteit gekregen. Ze hebben de uitrusting gekregen van een legerdzt vijf maal groter is dan het BE leger. Hebben geen weerstand geboden. Grote lafaards en totaal onbetrouwbaar volk. Politici zijn onze evacuaties in Zaïre vergeten. Wij kon dat toen ook niet bij herhalingen met de steun vd VS.

  6. Die steeds weerkerende opmerking over de Afghanen die op verlof waren in hun geboorteland vind ik lichtelijk ongepast.. Voor zij die vroeger op de vlucht waren voor de onrust in dat land en die nu dachten dat zij door de tussenkomst van de NAVO hun familie in min of meer veilige manier konden opzoeken is de terugtrekking zonder de gepaste maatregelen een zware slag. Over hoeveel van die, door onze vroegere regeringen genaturaliseerde mensen het gaat en waarom ze op verlof naar Afghanistan gingen weet ik niet. Uit ervaring weet ik dat voor verscheidene onder hen, ook al waren zij gevlucht, ze zich toch nog betrokken voelden met dat land. Het is aan onze veiligheidsdiensten het eventueel kaf van het koren te scheiden. Nu gebeurt de repatriëring zo wanordelijk dat fouten niet te vermijden zijn, met dank aan de NAVO.

  7. En die dus daar zogezegd gevaar liepen.
    Mahdi moet die mensen hun Belgische nationaliteit afnemen wegens verkregen op basis van leugens en hen zodra het daar rustig is terugsturen

  8. De les : probeer niet systemen die hier werken elders op te dringen . Focus op de veiligheid van de bewoners van dit land . Oud vlaams spreekwoord : als iedereen de eigen stoep veegt , is heel de straat proper . En indien Europa zijn engagement van Schengen niet nakomt ( geen binnengrenzen , maar een degelijke bewaking van de buitengrenzen ) , moeten we onze eigen grenzen opnieuw veilig maken . En de Eurobureaucratie ( of euromaffia ? ) zwaar terugfluiten .

  9. Niet akkoord met uw visie. Buitenlandse zaken had al lang een negatief reisadvies gegeven voor Afghanistan en op 7 augustus – week voor de Taliban Kaboel hebben ingenomen – heeft Buitenlandse Zaken gevraagd aan alle Belgen om het land te verlaten. Zoals altijd luisteren die gasten nooit en wat mij betreft blijven ze daar maar zitten. Het is hun eigen schuld en nu kan de belastingbetaler opdraaien voor de kosten.

Plaats een reactie

Delen