Bart Somers (Open Vld)

Uncategorized

Somers wil kantoorruimte vervangen door woonruimte en groen

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil het overschot aan kantoorruimte dat ontstaan is door telewerk vervangen door woonruimte en groen. “Inwoners uit alle centrumsteden werden tijdens de lockdown geconfronteerd met een tekort aan buitenruimte en groen. Tegelijk braken de huur- en woningprijzen alle records. Met een flexibel vergunningenbeleid kunnen lokale besturen het overschot aan kantoorgebouwen zien als een opportuniteit om die grootstedelijke uitdagingen aan te pakken”, klinkt het bij minister Somers.

De Covid-19 pandemie liet ons kennismaken met thuiswerk. Meer dan 30 procent van de inwoners van steden werkte vorig jaar minstens twee dagen per week van thuis. Voor de meeste werknemers was dit ook een positief project. Het ziet er dan ook naar uit dat thuiswerk een blijvend fenomeen zal worden.

23 procent minder kantoorruimte in gebruik

Dat zal een impact hebben op de bestaande kantoorruimtes. Cijfers toonden al aan dat bedrijven het afgelopen jaar 23 procent kantoorruimte minder gebruikten. Tegelijkertijd werd het volgens Somers het afgelopen anderhalf jaar meer dan ooit duidelijk dat onze grootsteden met een plaatsgebrek kampen. Zo vindt één op de vijf stedelingen dat er onvoldoende groen is in zijn buurt. Eén op de vijf vindt dat er te weinig speelvoorzieningen zijn en maar liefst één op de twee vindt dat er te weinig fietsenstallingen zijn.

Vlaams minister Bart Somers ziet daarom opportuniteiten in het overschot aan kantoorgebouwen: “Deze crisis was verschrikkelijk, maar ze heeft ook geleid tot nieuwe inzichten en kansen. Die moeten we nu grijpen. Het overschot aan kantoorgebouwen is een opportuniteit voor intelligente stadsontwikkeling. Slim omgaan met de schaarse ruimte die er nog is. Lokale besturen kunnen de conversie van kantoorgebouwen naar extra woningruimten of groen faciliteren door zoveel mogelijk bureaucratie te bannen uit hun vergunningsbeleid. Leg bijvoorbeeld geen te strenge voorwaarden op om de functie van een gebouw te wijzigen en verwacht geen onhaalbare ingrijpende verbouwingen bij de uiteindelijke beoordeling.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

15 gedachten over “Somers wil kantoorruimte vervangen door woonruimte en groen”

  1. “Leg bijvoorbeeld geen te strenge voorwaarden op om de functie van een gebouw te wijzigen en verwacht geen onhaalbare ingrijpende verbouwingen bij de uiteindelijke beoordeling.” Deze filosofie zou ook van toepassing moeten zijn op het renoveren of verbouwen van bestaande woningen.

  2. “Tegelijkertijd werd het volgens Somers het afgelopen anderhalf jaar meer dan ooit duidelijk dat onze grootsteden met een plaatsgebrek kampen.” Waarom dan nog steeds zoveel nieuwkomers toelaten? Sluit de grenzen voor Vlaanderen een tweede New York wordt.

  3. Somers, Groen, ….. willen het nog steeds niet begrijpen. Elk jaar komen er een 60000 man/vrouw netto bij door immigratie (EU, asiel, gezinshereniging,…..). Dat is een stad als Turnhout, elk jaar te absorberen. Dit in een al overvol land. Dat betekent elk jaar nood aan een grof geschat 20000 woningen, een 20000 wagens op de wegen, huisvuil, te zuiveren water, CO2, inname van groengebied, nood aan pleintjes, overvolle steden, ……. Als wij nog een leger afghanen en nog alle klimaatvluchtelingen gaan binnenlaten, worden we zelf klimaatvluchtelingen wegens onleefbaar.

Plaats een reactie

Delen