(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Stroomhalsbanden vanaf 2027 verboden in Vlaanderen

Pieter Van Berkel

Stroomhalsbanden met een afstandsbediening en stroomhalsbanden die honden afstraffen voor blaffen zullen vanaf 1 januari 2027 verboden zijn in Vlaanderen. Dat kondigt Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan.

“We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk”, zegt Weyts. “Een huisdier is een deel van je gezin en een gezinslid geef je geen elektrische schok bij een natuurlijke reflex of gewoon omdat je op een knop drukt.”

In de overgangsperiode tot 2027 kunnen instanties die stroomhalsbanden gebruiken bij het opleiden van dieren overschakelen naar diervriendelijke alternatieven. Weyts wijst erop dat er voldoende van die alternatieven zijn. “Specialisten denken al lang niet meer dat je dieren alleen maar kan opleiden of kan corrigeren met agressieve aversietechnieken”, klinkt het in een persbericht. “De wetenschappelijke literatuur waarschuwt juist veel meer voor de mogelijk negatieve gevolgen van trainingsmethodes die uitgaan van bestraffing.”

Leger en politie gebruiken stroomhalsbanden vaak om dieren af te richten. Sommige gedragstherapeuten verzetten zich tegen een verbod. Volgens hen gaat het om een noodzakelijk instrument. Uit een bevraging door de Raad voor Dierenwelzijn leerde echter dat een grote meerderheid van de gedragstherapeuten geen graten ziet in een verbod van de banden. Er komt dus geen uitzondering voor leger, politie of therapeuten.

Halsbanden die ingesteld zijn op een onzichtbare omheining blijven toegelaten. Bij dit soort halsbanden voelt het dier alleen iets wanneer een bekende begrenzing overschreden wordt. Het dier kan met andere woorden zelf elke schok vermijden door eenvoudigweg binnen de begrenzing te blijven. Dit in tegenstelling tot trainingshalsbanden en antiblafhalsbanden, waar het gaat om een natuurlijke reflex en waar de controle helemaal niet bij het dier zelf ligt.

Weyts wijst erop dat Vlaanderen sinds 2014 verschillende praktijken, zoals onverdoofd slachten, blokstaarten zonder medische noodzaak en pelsdierkweek heeft afgevoerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Stroomhalsbanden vanaf 2027 verboden in Vlaanderen”

  1. In een paar jaren tijd is er al meer gerealiseerd voor het dierenwelzijn dan ooit.
    Een cultuur toont zich in de manier waarmee het met dieren omgaat! Daarom : proficiat en doe zo verder.

  2. De zoveelste onnozele beslissing.
    Totaal geen kennis ter zake, maar het ronselt natuurlijk bergen aan stemmen van leken.
    Men heeft dan zogenaamde specialisten geraadpleegd. Zelfverklaarde specialisten die elkaars boekjes gelezen hebben, maar geen enkele praktijkervaring hebben.
    Als dierenwelzijn zo belangrijk is, waarom is er dan nog steeds totaal niets gedaan aan de broodfok!!!

Plaats een reactie

Delen