Zabihullah Mujahid (Photonews)

Zabihullah Mujahid (Photonews)

Uncategorized

Taliban beloven vrijheid voor vrouwen … als ze een hoofddoek dragen

Carl Deconinck

De taliban zijn al een tijdje bezig met een charmeoffensief, waarbij ze hun imago willen oppoetsen en meer goodwill willen genereren in de internationale gemeenschap. In een interview aan de New York Times verduidelijkt woordvoerder Zabihullah Mujahid de liberale wind die door de organisatie waait.

De woordvoerder benadrukt dat zijn organisatie niet meer dezelfde is als 20 jaar geleden. Er is veel meer ruimte voor vrijheid en verdraagzaamheid. Toch hebben ze hun overtuigingen niet overboord gegooid. Zo blijft muziek haram en dus verboden. “We hopen dat we mensen kunnen overtuigen om dergelijke dingen niet te doen, in plaats van hen onder druk te zetten.”

Zabihullah Mujahid zegt dat ze samen willen bouwen aan de toekomst en het verleden achter zich laten. Berichten dat de taliban bezig zijn met wraakacties tegen mensen die zich nu of in het verleden verzet hebben of dat ze vrouwen opnieuw willen verdrukken ontkent hij. Meer nog, hij geeft aan dat vrouwen in de toekomst zullen kunnen terugkeren naar hun werk, zolang ze maar een hoofddoek dragen. Zorgen dat de taliban vrouwen zullen dwingen om binnen te blijven of hun gezicht zullen moeten bedenken zijn volgens Mujahid ongegrond.

Voor veel mensen is nochtans het zicht van verdrukte vrouwen in allesbedekkende burqa’s een van de iconische beelden van het vorige regime. Wanneer ze “iets verkeerd” deden, kregen ze al snel zweepslagen. Dat vrouwen momenteel opgedragen is om binnen te blijven zou een tijdelijke regel zijn, zodat talibanstrijders intussen aangeleerd kunnen worden om vrouwen niet lastig te vallen.

We zijn bezorgd dat onze troepen, die nieuw en onvoldoende opgeleid zijn, vrouwen verkeerd kunnen behandelen, we willen niet dat onze eigen manschappen, god beware het, vrouwen lastigvallen.

Ondertussen zullen vrouwen hun loon uitbetaald krijgen terwijl ze thuis zijn, waarmee ze willen aantonen dat ze geen problemen meer hebben met werkende vrouwen, zolang ze maar een hijab dragen. Elke andere belemmering zou tijdelijk zijn. Heather Barr van Human Rights Watch twijfelt sterk aan die uitleg. De vorige keer was de redenering immers dezelfde, maar de versoepeling kwam er nooit. Volgens haar spelen ze een verdraagzame rol omdat de camera’s nu eenmaal op hen gericht zijn.

Braindrain

Over mensen die voor het westen hebben gewerkt klinkt Mujahid ook vergevingsgezind. Zij zullen niet opgejaagd worden, belooft hij. Mensen met de juiste reisdocumenten mogen bovendien het land vrij verlaten. Hij uitte wel zijn ergernis over westerse inspanningen om al die mensen te evacueren. “Men heeft zich niet te mengen in ons land en menselijk kapitaal weg te halen. We hebben hier dokters, professoren en andere mensen nodig. In Amerika gaan die mensen dan aan de slag als vaatwassers of koks, het is onmenselijk.”

Zabihullah Mujahid blijft hopen op een toekomst waarin samengewerkt kan worden met de internationale gemeenschap, vooral in de strijd tegen terrorisme, het bestrijden van opium en het terugdringen van de vluchtelingenstroom.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Taliban beloven vrijheid voor vrouwen … als ze een hoofddoek dragen”

  1. Het is natuurlijk de vraag hoe zij “overtuigen” interpreteren. Dat zij hun strijders nog moeten aanleren om vrouwen niet lastig te vallen zegt natuurlijk alles. Dat “aanleren” lukt zelfs nog niet in Brussel.

  2. Zabihullah Mujahid blijft hopen op een toekomst waarin samengewerkt kan worden met de internationale gemeenschap, vooral in de strijd tegen terrorisme, het bestrijden van opium en het terugdringen van de vluchtelingenstroom (texto). Klinkt hoopvol en constructief.

  3. Eigenlijk zouden wij, en vooral de dames in Afganistan, gelukkig moeten zijn met al
    die mooie beloften.
    Jammer voor Zabihullah kent inmiddels iedereen de aard van het beestje waarmee
    we te doen hebben.
    Daarom : toch maar niet te hard hollen om die jongens in onze harten te sluiten.
    We zien wel.
    Ik hoop natuurlijk dat ze het menen…..voor de dames zou dat wel mooi zijn.

Plaats een reactie

Delen