Portrait of a man, thought to be Baruch de Spinoza *oil on canvas *47 x 40 cm *signed b.l: BGf 1666

Cultuuroorlog

Verdwijnt Spinoza uit filosofische canon?

Pieter Van Berkel

Filosoof Baruch Spinoza verdwijnt allicht uit de canon van de Grote Zeven van het Nederlandse filosofieonderwijs. Die canon moet immers diverser (minder mannelijk en blank) worden. Dat schrijft Trouw.

De Nederlandse filosoof Carlo Ierna ontving een jaar geleden de Comeniusbeurs van 50.000 euro om de canon van het filosofieonderwijs diverser (dus minder mannelijk en blank) te maken. De Comeniusbeurs wordt uitgereikt met als doel het hoger onderwijs te ‘innoveren’.

Tot de canon van de Grote Zeven, de meest besproken moderne filosofen in handboeken filosofie, behoren momenteel René Descartes, Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz, George Berkeley, John Locke, David Hume en Immanuel Kant.

“Ik heb als verwijt gekregen dat ik zo’n woke diversiteitsideoloog ben die vindt dat de witte geschiedenis niet deugt”, vertelt Ierna in Trouw. “Terwijl ik alleen als historicus van de filosofie buiten de canon veel waardevols aantref. Die constatering is niet ideologisch gedreven. Ik kan toch al dat waardevols niet zomaar laten schieten?”

Berkeley, Locke en Spinoza verdwijnen

Blijven volgens Ierna zeker tot de Canon behoren: Descartes, Leibniz en Kant. Drie westerse, mannelijke denkers verdwijnen wel met zekerheid: Berkeley, Locke en Spinoza, een van de invloedrijkste filosofen van de Lage Landen.

Wie komt er in de plaats? Een van de nieuwkomers is de Franse wiskundige Sophie Germain. Ierna noemt ook Anna Maria van Schurman, de eerste vrouw die aan een Nederlandse universiteit studeerde, en de Afrikaanse filosoof Anton Amo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Verdwijnt Spinoza uit filosofische canon?”

  1. Filosofen (m/v) moeten beoordeeld worden op wat ze te vertellen hebben, en niet op hun geslacht. Het heeft totaal geen zin filosofie kunstmatig “diverser” (minder blank en mannelijk) te willen maken. Onderwijs innoveren is iets anders dan er een karikatuur van maken.

Plaats een reactie

Delen