De Lijn. Foto Shutterstock.

De Lijn. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vier uur op de bus voor buitengewoon onderwijs: “Onvoorstelbaar!”

Ruben Notteboom

Provincie Oost-Vlaanderen is niet blij met een busverbinding van 4 uur in Buggenhout die kinderen naar het buitengewoon onderwijs moet brengen. De eerste leerling stapt al op om 05.00 uur en is pas om 21.30 uur thuis. De provincie wil dat De Lijn uitleg geeft en deze verbinding herziet.

Kurt Moens (N-VA) van de provincie Oost-Vlaanderen verwerpt het voorstel van De Lijn voor het leerlingenvervoer naar de provinciale school richtpunt. “Het is onvoorstelbaar. De eerste leerling moet al vertrekken om 5.00 uur en die zou pas thuis zijn om 21.30 uur. En de bus komt ’s ochtends pas aan op school om 10.00 uur, als de lessen al ruim een uur bezig zijn. Dit gaat over concrete mensen, ik kan dat eigenlijk niet plaatsen,” klinkt het aan de VRT.

Busverbinding van 4 uur voor 30 kilometer

De provinciale school voor buitengewoon onderwijs Richtpunt in Buggenhout volgt het lessenprogramma van het gewone secundaire onderwijs voor leerlingen met emotionele problemen, gedragsproblemen of autisme. Daarom komen leerlingen uit verscheidene gebieden naar deze school. Daarom is het niet altijd vanzelfsprekend om een goede busregeling te voorzien. Het probleem van lange busritten is niet nieuw, maar 4 uur is wel zeer extreem.

Daarom eiste Kurt Moens uitleg bij het kabinet van de bevoegde minister Lydia Peeters (Open Vld). Het kabinet liet hem weten dat ook de minister uitleg wil van De Lijn. Het probleem ligt echter niet persé bij De Lijn. Er zijn te weinig scholen die buitengewoon onderwijs aanbieden, waardoor leerlingen soms van zeer ver moeten komen.

Te weinig scholen voor buitengewoon onderwijs

Het meisje dat zo vroeg moet komen, woont op slechts 30 kilometer van de school, maar in Vlaams-Brabant. In deze provincie zijn er geen scholen die onderwijs aanbieden voor mensen met haar beperking. Daarom moet ze naar Oost-Vlaanderen, wat niet zo evident is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Vier uur op de bus voor buitengewoon onderwijs: “Onvoorstelbaar!””

  1. Geen broodnodig budget voor het aangepast vervoer voor pechvogel schooljeugd maar WEL groot budget voor de massale import van asielkolonisten ter omvolking, onder het motto “andermans’ volk eerst, eigen volk kan verrekken”

Plaats een reactie

Delen