Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Enthousiaste fans vieren de introductie van plantaardige 'fried chicken' in een KFC-restaurant. Foto Twitter

Uncategorized

Viktor Orbán: “Westerse liberalen kunnen afwijkende meningen niet accepteren”

Niels Geerinck

De Hongaarse premier Viktor Orbán was te gast bij de Amerikaanse verslaggever en politiek commentator Tucker Carlson op diens show Tucker Carlson Tonight. Hij reageerde daar op de uitlatingen van de Amerikaanse president Joe Biden. Die noemde hem een totalitaire schurk.

De Hongaarse premier trok meteen in de aanval na de uitlatingen van Joe Biden eerder deze maand. Volgens Biden en tal van andere Democraten zijn Hongarije en Polen “totalitaristen“. Biden is van mening dat Orbán in hetzelfde rijtje thuishoort met politici zoals de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko of de Noord-Koreaanse Kim Jong Un. “Je ziet wat er gebeurt vanuit Wit-Rusland via Polen en Hongarije en de opkomst van totalitaire regimes in de wereld”, aldus Biden destijds.

Nog voor hij president werd zei Biden dat voormalig president Donald Trump “de misdadigers -Hongarije en Polen- van de wereld” steunde. Orbán en Trump konden elkaar wel vinden. De Hongaarse premier prees de grensbeveiliging en terrorismebestrijding die Trump actief voerde, terwijl de Amerikaanse ex-president de inspanningen van Orbán om de “christelijke gemeenschappen over de hele wereld te beschermen en te helpen” wel kon waarderen.

“Een persoonlijke belediging voor alle Hongaren”

De Hongaarse premier reageert echter kalm maar gevat op de persoonlijke verwijten van Joe Biden. Volgens hem heeft de Amerikaanse president een “te beperkte kennis” van Hongarije en de Hongaarse maatschappij en daardoor niet de hete hangijzers kan begrijpen. “Iemand die onze taal niet spreekt, heeft een zeer beperkte kennis over Hongarije. Dat hij -Biden- zulke uitlatingen doet, zonder enige kennis van zaken, dat is zelfs al een persoonlijke belediging voor alle Hongaren.”, zo reageert Orbán.

“Westerse liberalen kunnen afwijkende meningen niet accepteren”

Volgens Orbán vormt het hedendaagse politieke klimaat echter een groot deel van het probleem. De Hongaarse premier klaagt de huidige status quo aan en keert zich uitdrukkelijk tegen alle aanvallen van de Europese Unie en de Amerikaanse president. “De Westerse liberalen kunnen niet accepteren dat er binnen de Westerse beschaving een conservatieve en nationalistische grondstroom aanwezig is. Een alternatief is dat meer succesvol blijkt in het hedendaagse leven, op alle vlakken , dan het liberalisme dat zij aanhangen.”, zo zegt hij. En gaat verder. “Dat is waarom ze ons bekritiseren. Ze vechten voor zichzelf, om zichzelf te behouden. Hongarije is een land dat zich ent op traditionele waarden, een nationale identiteit en op de Christelijke traditie. Die blijken allemaal succesvol, vaak zelfs meer succesvol dan een links-liberale regering. Ze willen niet erkennen dat Hongarije succesvol is.”, zo sluit hij af.

“Nationale soevereiniteit komt van God”

Volgens Orbán is het grensbeleid dat Hongarije voert een doorn in het oog van Biden en de Democratische Partij. Enkele hooggeplaatste Democraten lieten zich in het Congres al uit over de zogenaamde “xenofobische taal” en de “onaanvaardbare en intieme relatie” met Rusland die Hongarije heeft.

“Nationale soevereiniteit komt rechtstreeks van God en de natuur. Alles begint bij onszelf. Dit is ons eigen land. Dit is onze bevolking, onze geschiedenis en het is onze taal. Daarom willen wij onze grenzen beschermen.”, zo zegt de Hongaarse premier. Daarbij voegt hij eraan toe dat Hongarije wel aan hulpverlening doet maar wel met een kanttekening. “Natuurlijk moet je geholpen worden als je in nood bent. Maar men kan niet zeggen dat men in Hongarije wil komen leven omdat het er beter is. Het is geen mensenrecht om hier zomaar te komen en te willen blijven. Neen. Het is ons land, het is een natie met een gemeenschap, families, geschiedenis, traditie en een taal.”, zo zegt hij finaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Viktor Orbán: “Westerse liberalen kunnen afwijkende meningen niet accepteren””

  1. Het gaat niet enkel over het liberalisme, het gaat simpelweg om links. Liberalisme heeft hier niets mee te maken. Geen grotere tegenstelling tussen het verdedigen van vrije meningsuiting, het ontplooien van individuele vrijheden dan het dogmatisme van een politiek correcte elite, die geen tegenspraak duldt, aartsconservatieve religies promoot en zichzelf narcistisch een torenhoge moraliteit toemeet, zonder zich af te vragen of zij nog de belangen dient van een bevolking, die van haar afhankelijk is. In dit opzicht is de politiek correcte elite die tegen Orbàn is, de keerzijde van dezelfde medaille.

  2. De Liberalen vormen de grootste bedreiging voor de democratie en de burgerrechten. Ze vormen clusters met de groenen, de socialisten, CD&V en N-VA om de oppositie irrelevant te maken.

  3. JUIST, maar wel lallend lullen en zemelzeiken over vermeende..;”diversiteit”, dat wel, al moet die beweerdelijke “diversiteit” van meningen uiteraard toch volledig congrueren met het Eigen Groot PoCo-Gelijk want anders wordt het met het etiket “Haatspraak” gestigmatiseerd, een container begrip dat naar ideologische willekeur te farceren is met Links-Liberale kolder, vermits de Wetgevende Macht die notie nog altijd niet sluitend gedefineerd heeft. Zodat sommigen binnen de Magistratuur daar naar hartelust en eigen goesting kunnen mee kunnen experimenteren, cfr het anti-Voorpost vonnis gepleegd in het Kalifaat Meccalen-aan-de-Dijle van kalief Abdelkadher Somers, dat waarschijnlijk in Beroep zal gekelderd worden.

Plaats een reactie

Delen