Bloedige zelfmoordaanslag op school in Kaboel, vermoedelijk door IS uitgevoerd

Twitter: Massoud Hossaini

Uncategorized

VS sturen opnieuw 3.000 troepen naar Afghanistan

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse regering-Biden stuurt in alle haast 3.000 nieuwe troepen naar Afghanistan. Zij moeten helpen met een gedeeltelijke evacuatie van de Amerikaanse ambassade in Kaboel, nu de ene na de andere Afghaanse stad valt voor het blitzoffensief van de Taliban.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal de ambassade blijven functioneren. “Dit is geen overgave. Dit is geen evacuatie. Dit is geen volledige terugtrekking. Dit is gewoon een verkleining van onze civiele voetafdruk”, klinkt het.

De troepen zullen helpen met de beveiliging van de luchthaven van Kaboel en helpen met de evacuatie van ambassadepersoneel. Volgens Pentagon-woordvoerder John Kirby is het niet de bedoeling dat ze zich mengen in het conflict tussen de Taliban en de Afghaanse regering. De militairen zullen de komende twee dagen in Kaboel aankomen.

Toch lijkt het erop dat de Amerikanen steeds minder vertrouwen hebben in de Afghaanse regering om de opmars van de Taliban te stoppen. Deze maand zou de oorlog in Afghanistan officieel beëindigd worden.

De Taliban hebben de afgelopen weken 12 van de 34 Afghaanse provinciehoofsteden ingenomen en hebben nu tweederde van het land in handen. Amerikaanse militaire inlichtingendiensten verwachten dat Kaboel in september al in gevaar kan komen.

Ook Britten en Canadezen sturen troepen

Ook de Britten zullen op korte termijn 600 manschappen naar Afghanistan sturen om te helpen met de evacuatie van landgenoten. Canada stuurt special forces met een gelijkaardige missie.

Er worden daarnaast 3.500 tot 4.000 Amerikaanse troepen naar Koeweit gestuurd, om daar in reserve gehouden te worden voor als de situatie verslechtert. Er worden ook 1.000 troepen, waaronder militaire politie en medisch personeel, naar Qatar gestuurd om Afghanen die voor de Verenigde Staten werkten te helpen evacueren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “VS sturen opnieuw 3.000 troepen naar Afghanistan”

Plaats een reactie

Delen