Nationaal Museum van Wales (Shutterstock)

Nationaal Museum van Wales (Shutterstock)

Cultuuroorlog

“Welsh is racistisch en sluit minderheden uit”

Carl Deconinck

Het Welsh zou een racistische taal zijn die minderheden uitsluit, dat is althans de conclusie van een rapport besteld door de Academie voor Kunst en het Nationaal Museum van Wales. Het rapport kwam er nadat kunstgroepen en artiesten werk wilden maken van ‘raciale inclusie’. Volgens het rapport “is Welsh gelijk aan wit” en “kan het gebruik van Welsh zwarten en mensen met een ander huiskleur uitsluiten“. Dat meldt The Independent.

Het rapport wist ook te melden dat de Academie en het Nationaal Museum “de ideologie van de blanke suprematie” in stand houden door kansen voor minderheden te beperken. Volgens de onderzoekers kan het promoten van de Welshe taal leiden tot uitsluiting van niet-blanken. Het rapport werd gemaakt door de Antiracistische Unie van Welshe Kunsten. Men beweert er dat “het concept van ‘Welsh-zijn” een gevoel van uitsluiting creëert: “Als je niet blank bent, kan je niet Welsh zijn“.

Er staan ook suggesties in om dit probleem aan te pakken. Zo stelt men voor om minder nadruk te leggen op de taal. Wanneer een gekleurd persoon de taal niet spreekt, kan die eventueel vergezeld worden door iemand die de taal wél machtig is.
Verder zegt het rapport dat “de voortdurende uitsluiting en de veronachtzaming van zwarten en mensen van kleur er niet komt door onwetendheid, maar het gevolg is van een berekend, wederkerend patroon”.

Onacceptabel

In een gedeeld persbericht reageerden Phil George, de voorzitter van de Academie en Roger Lewis, voorzitter van het Nationaal Museum dat “het onacceptabel is dat toegang tot publiek betaalde cultuur zo ongelijk is verdeeld“.

We moeten sommige moeilijke en belangrijke waarheden onder ogen zien als antwoord op de Black Lives Matter beweging en nadenken over onze rol in de strijd tegen racisme.” Het persbericht sloot af met de stelling dat “het simpelweg oneerlijk is dat toegang tot cultuur zo ongelijk is verdeeld.” Over blanken die geen Welsh spreken lijkt er weinig in te staan. Nochtans is net dat de grootste groep.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

13 gedachten over ““Welsh is racistisch en sluit minderheden uit””

  1. Wat hadden die mensen gesnoven toen ze dit rapport opgemaakt hebben, of wordt tegenwoordig al dit soort rapporten overgelaten aan intellectuele dwergen.
    Kennen die überhaupt iets van de geschiedenis van Wales en het Welsh ????
    De Welsh hebben moeten vechten voor hun cultuur, taal en geschiedenis.
    Dit is intellectueel zo oneerlijk, en zo van de pot gerukt.
    “Als je niet blank bent, kan je niet Welsh zijn“, ik ken kinderen uit gemengde huwelijken die dit graag zullen horen.
    Dus…, als je deze redenering aanhoudt wil dat dan ook zeggen dat ze in Congo moeten stoppen met het spreken van Lingala, Kituba, Swahilli, want dat sluit Franstaligen uit. Dat ze in Marokko moeten stoppen met het spreken van Berbers want dat sluit de Arabisch sprekenden uit, en vise versa. Merk op dat in beide voorbeelden ik eerst de oorspronkelijke talen vermeld en daarna de taal van de overheerser.
    Zoals de taal van de overheerser, in het geval van Wales, het Engels is. Is dit laatste de opstellers van dit flutrapport ontgaan ?

  2. Als je niet zwart bent kan je je ook moeilijk als Bantu of Hottentot uiten.
    Indien je dit alsnog zou willen als blanke is de minste vereiste U eigen maken van hun taal en cultuur.
    Zie niet in waarom dt racisme zou zijn en dat telt omgekeerd ook.

  3. Wat houdt niet-blanken tegen om Welsh te leren?Ik ben het ZAT dat blanken tegenwoordig altijd hun broek moeten afstropen voor eender welke belangengroep met lange teentjes om niet als racist gebrandmerkt te worden.

  4. @ Luc Lamine,cafépraat mag intussen ook niet meer,zie maar eens wat Eddy Demarez overkomt,terwijl de klagers waarschijnlijk 10x erger zijn in de privésfeer……….maar daar staat natuurlijk geen open micro bij.

Plaats een reactie

Delen