Groen-voorzitter Meyrim Almaci. Foto Photonews

Groen-voorzitter Meyrim Almaci. Foto Photonews

Uncategorized

Almaci: “Verlenging twee kernreactoren kan voor ons”

Wijnand Meeus

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei zaterdagochtend op Radio 1 dat haar partij het mogelijk ziet om twee kernreactoren open te houden na de voorziene kernuitstap in 2025. “Dit is de optie B die in het regeerakkoord staat. We hebben dat regeerakkoord zelf onderhandeld, dus dat kan voor ons”, klinkt het. Ze maakt wel duidelijk dat de beslissing pas zal vallen na de veiling van nieuwe productiecapaciteit dit najaar.

Onder meer MR en Défi pleitten de laatste dagen om nog twee kerncentrales open te houden bij de voorziene kernuitstap in 2025. Ook Groen zet de deur nu open voor die optie. Almaci verwijst zaterdag naar het regeerakkoord, waarbij de klemtoon ligt op de bevoorradingszekerheid voor ons land en het onder controle houden van de elektriciteitsprijs. “We gaan bij de veiling dit najaar zien hoeveel bedrijven willen investeren in nieuwe productiecapaciteit. Laat ons die veiling afwachten. We zitten op koers”, klonk het.

Over hoe lang Almaci de kerncentrales dan wil open houden is er nog geen duidelijkheid. “Dat debat zal dan gevoerd worden.” Over de komst van nieuwe gascentrales zei Almaci dat die centrales slechts tijdens een overgangsperiode actief zullen zijn. “De grote verdienste van het regeerakkoord is dat het debat over de sluiting van de kerncentrales is gestopt, na zeventien jaar.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

12 gedachten over “Almaci: “Verlenging twee kernreactoren kan voor ons””

  1. Denk niet dat de verlenging nog mogelijk is, er moesten investeringen voor gebeuren en het is nu te laat om ze nog te voltooien zodat ze na 2025 open kunnen blijven. De politiek heeft weeral te lang getalmd om de nodige concrete besluiten te maken, of kernenergie ofwel op tijd gascentrales bouwen. Nu zal het geen van beiden zijn in 2025 en zullen we energie moeten importeren. Volgens Verstraeten deze week op radio 1 zou dit geen invloed hebben op de prijs omdat deze om Europees marktniveau bepaald word en niet op nationaal niveau en door het feit of je kern of gas centrales hebt. Tja, we zullen ze nog eens spreken in 2025.

  2. Oei het begint warm te worden onder mevrouw Almaci haar voetjes blijkbaar.
    “Dat debat zal dan gevoerd worden”.
    Naar mijn mening moet er geen debat meer gevoerd worden. De huidige kerncentrales moeten open blijven. En er moeten nieuwe bijgebouwd worden.
    Dat is onze enige garantie dat we niet in het donker en de koude zullen zitten in de nabije toekomst.

  3. Ha ha haaaa, GROEN is op hun plaats gezet de bocht is genomen… Sukkels, dat was hun “trofee” voor regeringsdeelname. Volgende sukkels zijn CDnV, de abortusverstrrenging hun “trofee” die er aankomt om GROEN te plezieren! Dan kan Coens de bocht maken

  4. Gascentrales zijn er voor een overgangsperiode. Niemand weet hoe lang die zal duren.
    Stel dat dit 5 jaar is. En nadien moeten die nieuwe gascentrales afgebroken worden. Wie zal dat betalen?

  5. Waarom iedereen toelaten om op de verkiezingslijsten te staan? Zouden we niet beter eerst zien wat hun bijdrage is tot Vlaanderen geweest is alvorens het gespuis om electorale reden een verkiesbare plaats op de lijst te geven. Laten we gewoon de Belgische nationaliteit verdienen door een minimum aan maatschappelijke bijdrage te leveren.
    Raden hoeveel procent er naast zou vallen. Ik schat 150 %, oei moet ik nu verschijnen bij Elsje Unia.

  6. Ze zouden beter een echt groen plan uitrollen !!
    Kerncentrales openhouden, meer windmolens en zonneparken plaatsen. Tijdens overcapaciteit elektriciteit omvormen naar waterstof. Deze waterstof injecteren in het aardgasnet. Bij aardgas kan men tot 30% waterstof mengen, zo bekomt men bij het verbranden van aardgas een lagere co2 uitstoot. WinWin voor iedereen!!!

Plaats een reactie

Delen