Minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) maakt 15 miljoen euro vrij om de dienst Integratie & Inburgering te digitaliseren. “Online lessen en testen, vlottere instroom van cursisten, minder administratie voor de lesgevers, betere opvolging gedurende het hele traject,” zegt Somers. “Digitalisering maakt veel mogelijk, we moeten deze opportuniteiten met beide handen grijpen. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau.”
Het Vlaams Parlement keurde vlak voor het zomerreces een nieuw inburgeringsdecreet goed om vanaf 1 januari 2022 het inburgeringsbeleid te baseren op vier pijlers: Nederlands, Maatschappelijke Oriëntatie, toeleiding naar de VDAB binnen twee maanden en een buddytraject om een sociaal netwerk op te bouwen. Daarnaast wil Integratie & Inburgering digitaliseren. Daarvoor wordt 15 miljoen euro vrijgemaakt.
15 miljoen voor digitalisering en modernisering Integratie & Inburgering
Minister Bart Somers is tevreden. “Tijdens de coronacrisis zijn de Agentschappen Integratie & Inburgering al massaal overgeschakeld naar online lesgeven en online testen,” zegt Somers. “Dat was niet altijd even eenvoudig, maar toch zijn we er in geslaagd meer dan 90% van onze cursisten te bereiken. In de toekomst zal er terug meer klassikaal lesgegeven worden voor wie dat nodig heeft, maar we willen elke inburgeraar ook de mogelijkheid geven om een digitaal lessenpakket mee naar huis te nemen. Het zal niet alleen de kwaliteit van de cursus verbeteren, het maakt de combinatie met werk ook eenvoudiger, want de nieuwkomer verwerkt de cursus op een moment en plaats dat hem het beste uitkomt.”
De digitalisering zou een goede zaak zijn voor zowel migranten als lesgevers. Papieren en handboeken zullen vervangen worden door uniforme lespakketten en online materiaal. De vraag rijst wel of er rekening gehouden werd met eventuele digitale ongeletterdheid en ontoegankelijkheid.
Bart Somers tevreden
Er wordt ook geïnvesteerd in een centraal systeem om het contact te verbeteren tussen cursisten, lokale besturen, overheidsorganisaties en vrijwilligers. De Kruispuntbank Inburgering wordt ook gemoderniseerd. In die databank worden gegevens verzameld van inburgeraars. De gegevens worden ook uitgewisseld met de Vlaamse onderwijsadministratie, de werkgelegenheidsorganisaties VDAB en Arctiris, de lokale besturen en de Sociale Huizen.
“Door het stroomlijnen en het beter en breder uitwisselen van informatie, wordt het mogelijk om inburgeraars sneller te laten instromen en om hen vervolgens ook beter te begeleiden en op te volgen,” klinkt het bij Somers. “Het laat toe dat er een begeleiding wordt uitgewerkt volledig op maat van de inburgeraar. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau. En daar zullen de inburgeraars én de samenleving de vruchten van plukken.”