Bart Somers. Foto Photonews.

Bart Somers. Foto Photonews.

Uncategorized

Bart Somers maakt 15 miljoen euro vrij voor digitalisering Integratie & Inburgering

Ruben Notteboom

Minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) maakt 15 miljoen euro vrij om de dienst Integratie & Inburgering te digitaliseren. “Online lessen en testen, vlottere instroom van cursisten, minder administratie voor de lesgevers, betere opvolging gedurende het hele traject,” zegt Somers. “Digitalisering maakt veel mogelijk, we moeten deze opportuniteiten met beide handen grijpen. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau.”

Het Vlaams Parlement keurde vlak voor het zomerreces een nieuw inburgeringsdecreet goed om vanaf 1 januari 2022 het inburgeringsbeleid te baseren op vier pijlers: Nederlands, Maatschappelijke Oriëntatie, toeleiding naar de VDAB binnen twee maanden en een buddytraject om een sociaal netwerk op te bouwen. Daarnaast wil Integratie & Inburgering digitaliseren. Daarvoor wordt 15 miljoen euro vrijgemaakt.

15 miljoen voor digitalisering en modernisering Integratie & Inburgering

Minister Bart Somers is tevreden. “Tijdens de coronacrisis zijn de Agentschappen Integratie & Inburgering al massaal overgeschakeld naar online lesgeven en online testen,” zegt Somers. “Dat was niet altijd even eenvoudig, maar toch zijn we er in geslaagd meer dan 90% van onze cursisten te bereiken. In de toekomst zal er terug meer klassikaal lesgegeven worden voor wie dat nodig heeft, maar we willen elke inburgeraar ook de mogelijkheid geven om een digitaal lessenpakket mee naar huis te nemen. Het zal niet alleen de kwaliteit van de cursus verbeteren, het maakt de combinatie met werk ook eenvoudiger, want de nieuwkomer verwerkt de cursus op een moment en plaats dat hem het beste uitkomt.”

De digitalisering zou een goede zaak zijn voor zowel migranten als lesgevers. Papieren en handboeken zullen vervangen worden door uniforme lespakketten en online materiaal. De vraag rijst wel of er rekening gehouden werd met eventuele digitale ongeletterdheid en ontoegankelijkheid.

Bart Somers tevreden

Er wordt ook geïnvesteerd in een centraal systeem om het contact te verbeteren tussen cursisten, lokale besturen, overheidsorganisaties en vrijwilligers. De Kruispuntbank Inburgering wordt ook gemoderniseerd. In die databank worden gegevens verzameld van inburgeraars. De gegevens worden ook uitgewisseld met de Vlaamse onderwijsadministratie, de werkgelegenheidsorganisaties VDAB en Arctiris, de lokale besturen en de Sociale Huizen.

 “Door het stroomlijnen en het beter en breder uitwisselen van informatie, wordt het mogelijk om inburgeraars sneller te laten instromen en om hen vervolgens ook beter te begeleiden en op te volgen,” klinkt het bij Somers. “Het laat toe dat er een begeleiding wordt uitgewerkt volledig op maat van de inburgeraar. We tillen ons inburgeringsbeleid naar een hoger niveau. En daar zullen de inburgeraars én de samenleving de vruchten van plukken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

17 gedachten over “Bart Somers maakt 15 miljoen euro vrij voor digitalisering Integratie & Inburgering”

  1. Hoe kan moefti Somers 15 miljoen “vrij maken” als het geld er niet is ? Neen, Somers maakt de put met 15 miljoen dieper ! Het wordt tijd dat we als belastingbetaler hier een eind aan maken en we de politiekers aansprakelijk stellen voor de onverantwoorde schulden die ze maken. In de privé stellen ze bestuurders aansprakelijk voor wanbeheer, dat moeten we in de politiek ook dringend gaan doen. Hopelijk in 2024 tot nooit meer Somers !

  2. Somers gaat de dienst Integratie & Inburgering digitaliseren. Gewoon weggesmeten geld dat de belastingbetaler zal mogen ophoesten om nog meer migranten naar hier te krijgen. Overheidsdiensten die zouden moeten werken falen om de haverklap, wegens gebrek aan geld ! Ziekelijke vent die Somers !

  3. Uitleggen en dikke hopen schijten dat kan Somers met zijn fabeltjes .Ik ben eens benieuwd hoeveel er zich zullen aanbieden voor zijn traject geen 2 op de10 Het is veel gemakkelijker niets doen een leefloon een sociale woning en alle gunsten die ze krijgen plus veel kinderen maken aan 250eur per kop de maand

  4. Dat geld komt dan toch uit zijn eigen zak? Wij hebben al meer dan voldoende geïnvesteerd in inburgering en integratie voor mensen die toch niet willen integreren. Laat die blaaskaak ophouden met sinterklaas te spelen met andermans geld.

  5. Nee zolang de bevolking niet op straat komt en zolang de trado partijen aan de macht blijven zal het zo blijven, we vechten niet meer om onze eigen rechten, we zijn een slaafs volk geworden.

Plaats een reactie

Delen