Bart Somers (Open Vld)

Uncategorized

Bart Somers zet in op “Gemeenten zonder Gemeentehuis”

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil de dienstverlening van gemeentehuizen verder digitaliseren. Daarom maakt hij 35 miljoen euro vrij voor “Gemeenten zonder Gemeentehuis”. Lokale besturen kunnen projecten indienen voor een betere digitale dienstverlening. “We schakelen een versnelling hoger. Het is niet meer voor deze tijd dat je voor elk document naar het gemeentehuis moet afzakken als je dat eigenlijk niet wil”, aldus Somers.

Somers haalt het idee bij onder andere onze noorderburen: “We zeggen vaak dat we naar het Noorden moeten kijken. Wel, dat geldt ook voor onze digitale dienstverlening. In Nederland staan ze een stuk verder dan ons. De tevredenheid over de dienstverlening steeg er van 7,6 naar 8,1 op 10. In Estland zijn ze nog straffer. Daar gebeurt 99% van de dienstverlening online. Alleen al door de digitale handtekening vaker te gebruiken, bespaart het land elke maand een stapel papier ter hoogte van de Eifeltoren. Elk jaar bespaart het land 844 jaar aan werktijd.”

In Nederlands en Estland bestaat het namelijk al, de zogenaamde “Gemeenten zonder Gemeentehuis”. Ambtenaren werken er vooral digitaal en niet op een vaste locatie en quasi alle producten zijn digitaal aan te vragen. Vergaderingen gebeuren online of in dorpshuizen. Vergunningsprocedures gebeuren niet in het gemeentehuis, de ambtenaren gaan er langs bij de ondernemer.

Geen verlof meer vragen voor een nieuw paspoort

Somers wil dus dat Vlaanderen die voorbeelden volgt, zonder dat de dienstverlening slechter wordt: “Integendeel. De buitenlandse voorbeelden tonen het aan. In Vlaanderen beslist de overheid vandaag voor welke documenten een burger moet komen aanschuiven bij het gemeenteloket. In de toekomst moet dat omgekeerd. De burger beslist zelf voor wat hij naar het gemeentehuis wil komen.”

Tussen september en december komen er in totaal 7 projectoproepen voor lokale besturen die hun digitale dienstverlening willen versterken. Somers maakt er 35 miljoen euro voor vrij. “De burger blijft welkom op het gemeentehuis, maar we gaan meer dan ooit digitaal. Vlaanderen staat momenteel op de 18e plaats van Europa met betrekking tot e-government. Top 5 moet ons doel zijn. Een identiteitskaart of reisdocumenten aanvragen, daar moeten we in de 21ste eeuw toch geen verlof voor nemen en in de file gaan staan?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Bart Somers zet in op “Gemeenten zonder Gemeentehuis””

  1. Begin dan maar in Mechelen, als proefproject, en wat gaat U doen met mensen die niet de nodige kennis hebben van internet en touti quanto,om aan de nodige dokumenten te komen, en dat zijn er meer dan Somers denkt

  2. Men wil alles op de schop tegenwoordig.Somers kijkt naar onze Noorderburen!Bij onze Noorderburen hebben we geen zes regeringen,>60 ministers en honderden parlementsleden.Zelfs koningin Beatrix werd na haar abdicatie terug prinses nadat haar zoon de troon besteeg!Misschien daar ook eens over nadenken.

  3. Plezant voor oudere mensen , die worden dan verplicht om een computer te kopen en zich bij te scholen en wat als het verkeerd loopt ( financieel ), gaat Bartje dit dan terug recht trekken , dus nog maar eens besparingen op de kap van de burger , want wees zeker , digitaal wil niet altijd zeggen sneller, iemand moet dit verwerken , natuurlijk is dit de “oplossing “om met de agressie van onze nieuwe burgers om te gaan aan de balie , dit probleem word zo opgelost en onze burgers moeten het maar bekijken , natuurlijk verkoopt Bartje dit anders maar wees er maar zeker van dat het hierover gaat

  4. Waar is deze man mee bezig, en zeggen dat hij ooit “minister-president ” van Vlaanderen was. Hij heeft een goede psy nodig. Voor wat betreft gemeente zonder gemeentehuis laat hem beginnen met Mechelen en al zijn accolieten die nu a niets doen naar huis sturen; De vakbonden zullen blij zijn meer werklozen dus meer inkomsten voor hen.

Plaats een reactie

Delen