Piers Morgan (Shutterstock)

Piers Morgan (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Britse raad voor journalistiek geeft Piers Morgan gelijk na rel rond Meghan Markle

Sonja Dahlmans

Het Britse televisiegezicht Piers Morgan is door de Britse Raad voor de Journalistiek in het gelijk gesteld na uitspraken over Meghan Markle.

Morgan zei tijdens een uitzending van het programma geen woord te geloven van de beweringen van de Hertogin van Sussex dat de Britse Koninklijke Familie racistisch zou zijn. Markle en haar echtgenoot prins Harry beschuldigden de royals hiervan tijdens een interview met Oprah Winfrey. Markle zei in het interview ook dat zij suïcidaal was geworden als gevolg van de onvriendelijke manier waarop zij door enkele leden van de familie van haar man behandeld zou zijn.

In een live-uitzending van Good Morning Britain zei Morgan daar geen woord van te geloven: “Ik zou haar nog niet geloven wanneer zij het weerbericht voorlas.” Meer dan 57.000 mensen, inclusief Meghan Markle zelf, dienden vervolgens een klacht in over Morgan bij de Britse Raad voor de Journalistiek, Ofcom. Zijn uitlatingen zouden ‘racistisch’ zijn en ongeschikt voor jonge kijkers en bovendien kwetsend voor mensen met geestelijke gezondheidsproblemen. Er volgde een storm aan kritiek op Morgan op de sociale media, onder andere gesteund door enkele parlementsleden van Labour die zijn uitlatingen ‘racistisch’ en ‘seksistisch’ noemden. Binnen 48 uur werd Morgan ontslagen door ITV. Hij weigerde excuses aan te bieden aan de echtgenote van prins Harry.

Ofcom verklaarde alle klachten vandaag ongegrond omdat dit valt binnen de vrijheid van meningsuiting. Piers Morgan heeft laten weten dat hij de uitspraak ziet als een “klinkende overwinning voor de vrijheid van meningsuiting en een nederlaag voor prinses Pinokkio (Meghan Markle)”. “En…krijg ik nu mijn job terug?”, vraagt hij nog. Ofcom heeft laten weten dat ook de manier waarop getracht is Morgan de mond te snoeren via een lastercampagne op sociale media ongerechtvaardigd is en een beangstigende beperking van de vrijheid van meningsuiting is.

De zender van het programma waarvoor Morgan werkzaam was, ITV, ontvangt veel kritiek. Volgens Morgan heeft Markle zijn bazin, Carolyn McCall, benaderd na zijn uitspraken en haar gesmeekt actie tegen hem te ondernemen, omdat zij beiden “vrouw en moeder” zijn. Na een telefoontje van Meghan naar het televisiestation moest Morgan na zes jaar dienst stoppen met het populaire ochtendprogramma. Kijkers roepen nu dat de zender Morgan dient terug te laten keren op de televisie. Columnist Dan Wootton vat de uitspraak samen: “Vandaag heeft de vrije meningsuiting gewonnen en de woke-zender ITV heeft haar eigen succesvolle programma geruïneerd doorheen het proces rondom Piers Morgan. Ik zou niet graag prins Harry zijn wanneer Meghan vandaag wakker wordt en op haar telefoon kijkt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Britse raad voor journalistiek geeft Piers Morgan gelijk na rel rond Meghan Markle”

Plaats een reactie

Delen