Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

Francken: “Migratie is goed voor de economie-discours is een luchtballon”

Simon Segers

Theo Francken (N-VA) was te gast bij de Franstalige Belgische omroep LN24. Een van de onderwerpen ter discussie was de crisis in Afghanistan en de impact hiervan op België. Francken liet duidelijk verstaan dat een instroom van Afghanen volgens hem nefast zou zijn voor de Belgische economie.

In de discussie over de migratie van Afghanen naar België nam ook professor economie Etienne De Callatay het woord. “Als er een domein is waarover een consensus bestaat onder economen, dan is het wel dat migratie goed is voor de economie van het gastland.” Francken was het echter niet helemaal eens met De Callatay. “Elke migrant is ook een consument, dus op macro-economisch vlak geef ik de professor gelijk. Het gaat hier echter over uitgaven van de staat, betaald door de belastingbetaler.”

“Er is na de vluchtelingencrisis van 2015 een studie gedaan door de Nationale Bank van België”, vervolgde Francken. “Hieruit bleek dat de economische impact van migranten van de eerste generatie enorm is. Noord-Amerikanen hebben een positieve impact, maar bijvoorbeeld Maghrebijnen (mensen afkomstig uit het noordwesten van Afrika, red.) hebben een negatieve effect. Dat geldt ook voor Afghanen.”

Een bron van verrijking

De Cattalay volgde op zijn beurt ook Francken niet in zijn redenering. “Wat zou microsoft geweest zijn zonder migratie naar de VS? Veel bedrijven in Silicon Valley bestaan alleen maar omdat migratie was toegelaten. Ik herinner me geen exacte cijfers, maar ik denk dat meer dan de helft van het personeel van Apple van vreemde origine is. Ook op het micro-economisch niveau is migratie een bron van verrijking.”

François Gemenne, professor migratie en klimaatverandering aan de universiteit van Luik was ook te gast. Hij liet verstaan dat humanitaire noden naar zijn mening primeren boven economische betreffende de situatie in Afghanistan. De presentator sneed echter een volgend onderwerp aan alvorens Francken beide heren van antwoord kon dienen. De N-VA-politicus liet weten weten dat hij het helemaal niet eens was met de professoren, maar zijn recht op antwoord zal moeten uitblijven tot volgende week woensdag.

Blindheid voor de realiteit

Op Facebook plaatste Francken een bericht om zijn standpunt verder toe te lichten: “Heel dat ‘migratie is goed voor de economie’-discours is een luchtballon. (…) Wist je trouwens dat 60% van alle leeflonen en andere OCMW-uitkeringen naar niet-Belgen gaan? Niemand gelooft die politiek-correcte praatjes en macro-economische modellen nog. Die blindheid voor de realiteit is stuitend.’”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

16 gedachten over “Francken: “Migratie is goed voor de economie-discours is een luchtballon””

  1. In de US moeten ze mee vooruit,want er wordt NIKS weggegeven zoals hier.En landen die zwaar inzetten op technologie trekken de hoogopgeleide migrant aan,degene die iets toevoegd aan het BNP.Wij trekken de laagopgeleide gelukzoekers aan,die van tevoren al gebrieft zijn door links waar ze op de deur moeten kloppen om de ‘win for life ‘ prijzenpot te pakken.Het antwoord van die proffen bewijst nog maar eens Van Grieken’s punt .

  2. Alle Woke aanhangers geloven dat immigratie van mensen die nog in de 7e eeuw na Christus leven, een positieve bijdrage zullen leveren aan onze 21e eeuwse maatschappij. Quod non?

  3. Er zijn al meerdere economen die het positieve narratief over migratie hebben doorprikt. Die worden geweerd in de mainstream media. Bovendien is er naast het economische aspect ook de sociale en culturele kost die op onze samenleving weegt.

  4. En wat die professor er bij het Microsoft verhaal
    vergeet bij te vertellen is dat die migranten uit heel de wereld zorgvuldig geselecteerd werden. Denk niet dat er één Afghaan gaat bij zitten. Dat zijn wel degelijk hoogopgeleiden. Niet de soort die wij in Europa krijgen dus.

  5. De ene migrant is ook de andere niet. De asielzoekers waarmee wij te maken hebben komen hoofdzakelijk uit moslimlanden. Deze migranten brengen hun cultuur en tradities mee en daar knelt het schoentje. Hun cultuur en tradities zijn onverenigbaar met de onze en ook op economisch vlak laat dat sporen na. Bovendien is er niet alleen de homo economicus, er is ook de homo culturalis en er is zoveel meer nodig om een samenleving leefbaar te maken. Op al deze vlakken loopt het fout met moslims. In Nederland is er onderzoek geweest naar de kostprijs van migratie. Conclusie van de proffen die meegewerkt hebben aan dat onderzoek: in 2016 kostte de migratie Nederland 17 miljard euro. Economen die beweren dat West Europa verdient aan de migratie wonen blijkbaar op een andere planeet

  6. De meerwaarde van migranten is zeer relatief , wat wij hier krijgen zijn vooral gijteboeren , gelukzoekers en economische vluchtelingen die in 90% geen meerwaarde bieden maar onze samenleving ontwrichten en onze sociale opvangnetten uitpersen , zij stellen zichzelf op de eerste plaats en geven maar weinig om anderen , zolang dat de politiek dit blijft toelaten , is dit een probleem dat jaar na jaar groter word tot onze hele sociale zekerheid inplodeerd want deze kost kan de hardwerkende Vlamingen niet blijven bolwerken , dat Theo dit nu naar voor brengt is vreemd wellicht bekruipt hem de verkiezingsangst al .

  7. Kom eens bij ons werken denk dat je mening dat ze goed zijn voor de economie op slag Verandert naar het zijn luie profiteurs die bang zijn om te zweten en of hun handen vuil te maken en begrijp me niet verkeerd er zitten ook harde werkers tussen maat jammer genoeg zijn de profiteurs in de meerderheid en geven de goeie een slechte imago (havenarbeider)

  8. vooraleer afghanan onze taal spreken en een vak geleerd hebben dat halal is zijn er 10 jaar voorbij en kunnen ze dankzij lalieux op pensioen,fantastisch toch,en dat wijf beweert dan nog bij hoog en bij laag dat de Vlamingen daar niet zullen voor opdraaien,we zijn we bijna 9/11 en niet 1/4

  9. Het enige wat naar ons land komt zijn geiteboeren en sociale vluchtelingen die van onze welvaart willen profiteren en eens hier worden zij op hun wenken bediend , want zij zijn slachtoffer ,dat die hardwerkende Vlaming de rekening voorgeschoteld krijgt stoord niemand , dat onze sociale dienstverlening op de knieën zit daar heeft de politiek geen probleem mee of toch , wel ja Vlamingen krijgen allerlei beperkingen opgelegd want er dreigd een onbetaalbaarheid van het systeem en men maakt ons het verwijt boven onze stand te leven , ondertussen zitten we met massa’s werklozen en met een even groot aantal vacatures die niet ingevuld raken zo erg dat men van Polen, Roemenië en Bulgarije mensen hierheen haalt, en de regering stond er bij en keek er naar, daarbovenop komt nu de beloning van pensioen na 10 jaar werken , waar zijn die gvd mee bezig zij zijn ons land letterlijk aan het kapot maken

  10. Ik denk dat Francken overschot van gelijk heeft. Als 60 % van de “nieuwe” Belgen door leefloon onderhouden worden doch slechts ca 10% van de bevolking uitmaken, in het duidelijk dat wij armoede en onbekwaamheid invoeren. Moet er nog een tekening bijgemaakt worden ??
    Daarnaast : logische “gezinshereniging” bestaat er in dat de ontheemde in België naar zijn thuisland terugkeert en niet, zoals nu het geval is, nog verder onze verloren welstand ondermijnt.

Plaats een reactie

Delen