Theo Francken (Photonews)

Theo Francken (Photonews)

Uncategorized

Francken (N-VA) hoopt dat regering Defensie ontziet bij besparingsronde

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerlid Theo Francken hoopt dat de regering-De Croo niet zal besparen op Defensie. Dat maakt hij duidelijk op zijn blog.

Het is haast een ongeschreven regel in België dat als er bij een besparingsronde ergens geld gezocht moet worden, het departement Defensie een van de eerste uitgavenposten is waar doorgaans op beknibbeld wordt. Het heeft ervoor gezorgd dat ons land intussen een van de grootste wanbetalers binnen de NAVO is geworden.

Dit weekend moet premier Alexander De Croo (Open Vld) op zoek naar twee miljard euro aan besparingen. Tegelijkertijd wil minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) het loon van het defensiepersoneel optrekken.

N-VA-Kamerlid Theo Francken hoopt dat de investeringen in Defensie niet daaronder zullen lijden. “Het grote risico bestaat erin dat de defensiestaf met de extra uitgaven voor hogere lonen – ik neem aan dat Dedonder haar woord zal willen houden -, maar zonder extra budget in totaal, gedwongen wordt in te teren op het budget voor operaties in binnen- en buitenland”, schrijft Francken op zijn blog. “Dat zou nefast zijn voor de paraatheid en moraal van onze troepen. Want wat ben je met al die duizenden nieuwe rekruten als ze geen terreinervaring kunnen opdoen? Wie gaat er bij het leger om de hele dag op zijn of haar brits naar het afgeschilferde plafond te staren? Minister Dedonder is momenteel op tweedaags bezoek bij onze Belgische militairen in de Sahel. Ik hoop dat ze er met haar eigen ogen kan zien hoe belangrijk buitenlandse operaties zijn.”

“Ik benadruk mijn fors pleidooi voor het sparen van het Defensiebudget in de zoektocht naar de 2 miljard besparingen voor 2022 die De Croo vooropstelt”, aldus Francken. “Het afgesproken plan zoals in januari ingediend bij de NAVO, moet minstens stand houden. En iedereen weet dat er eigenlijk nog veel meer nodig is. Terwijl andere landen hun Defensiebudgetten fors verhogen, blijven we de slechtste leerling van de klas. Dat is en blijft onaanvaardbaar. Maar met de linkse regering die België momenteel heeft, zullen we al tevreden mogen zijn met het respecteren van het afgesproken ‘Stop the decline’-principe.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Francken (N-VA) hoopt dat regering Defensie ontziet bij besparingsronde”

  1. Wanneer gaat N-VA eens werk maken van zijn primair partijstandpunt om de Vlaamse geldtransferten naar het socialistische Wallonië af te schaffen en de sociale Zekerheid te splitsen? Belofte maakt schuld meneer Francken, en wie zijn schulden niet honoreert is een bedrieger. Dat geldt ook voor N-VA.

  2. De ervaring leert dat in dergelijke situaties een peulschil van het kapitaal terecht komt bij de gesinistreerden en het grootste deel andere bestemmingen volgt.
    Het Waalse gewest is bij nader order samengesteld door socialistische peetvaders. Lieden met een bedenkelijke reputatie.
    Niet alleen de Vlaamse belastingbetaler dreigt hier de dupe te worden maar ook de slachtoffers van de ramp.

Plaats een reactie

Delen