Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Uncategorized

Groen en Ecolo pleiten voor federale klimaatverzekering

Anton Schelfaut

Groen en Ecolo pleiten voor een federale klimaatverzekering waarop de gewesten beroep kunnen doen als ze zware schade lijden door de klimaatcrisis. Dat maken beide partijen zaterdag bekend.

Groen en Ecolo menen dat de verschillende regeringen van het land alles uit de kast moeten halen om de klimaatverandering af te remmen. “Tegelijk ben ik realistisch en weet ik dat er nog noodweer op ons zal afkomen, zoals alle klimaatmodellen voorspellen”, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Dan zal de federale klimaatverzekering kunnen bijspringen om de schade mee te vergoeden.”

Volgens Almaci voldoet het Vlaamse Rampenfonds niet. “Het Rekenhof signaleerde al dat er structureel te weinig middelen gaan naar dat rampenfonds. Bovendien dekt het alleen een deel van de kosten in individuele schadedossiers. Er is geen geld voorzien voor schade aan infrastructuur en wegen.”

Eerder deze week vroeg Wallonië 600 miljoen euro aan de federale overheid, om de schade na de overstromingen deels te vergoeden. “Dat is een terechte vraag en tegelijk is het een ad hoc-oplossing”, klinkt het bij de groene partijen. “Dit soort van ad hoc-beslissingen leiden tot politieke koorts. De klimaatverandering verdraagt geen politieke koorts.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

10 gedachten over “Groen en Ecolo pleiten voor federale klimaatverzekering”

  1. Al geef je de Franstaligen een berg geld dan is hij binnen de kortste tijd erdoor gebrast .Die mensen kunnen gewoon niet voor hunzelf zorgen ,zielig, maar ja als het woord werken niet in hun woordenboek staat en met een gat in hun hand rondlopen wat doe je dan .Op de kap van de Vlaming leven ,toppunt van al kijken ze nog als dank neer op hem de luiaards

  2. Dus volgens Groen moet de overheid een eigen “verzekeringskas” spekken om werken die ze sowieso zelf moet uitvoeren/ betalen te financieren? Ergo minimum 60% inbreng vanuit Vlaanderen en 90% besteding in Wallonie!
    Buiten allemaal vernieuwde milieuvriendelijke huizen op kosten van federaal maar eigenlijk Vlaams, gaat nu ook de Waalse infrastructuur aan een ijltempo hernieuwd euh hersteld worden met ons Vlaams geld! En wij blijven zitten met verouderde stations, aftandse treinen en bussen, slecht onderhouden en te kleine wegen..
    Of hoe Groen zijn bezorgdheid voor het welzijn van zijn eigen kiezers ondergeschikt maakt aan de natte dromen van Ecolo

  3. een verzekering zal een extra bijdrage worden voor elke inwoner,die met een sociaal statuut zullen niets moeten bijdragen,de anderen wel.Diegene die zullen krijgen zullen deze zijn met een sociaal statuut,solidariteit noemen men dat.Oude krotten en machines zullen vernieuwd worden op de kosten van de Vlamingen,goed gezien

  4. Van collaboratie gesproken. Die verkoopt Vlaanderen gewoonweg aan Wallonië. Heb enkele weken terug nog eens van Martelange naar St.Hubert gereden. 20 jaar terug een prachtritje om met een motor of fiets af te leggen. Nu is er geen 50 meter fatsoenlijke weg meer bij. WIE gaat dat betalen???

  5. Gewoon verbijsterend , ondertussen zijn er in Wallonie zeer veel Vlaamse vrijwillige helpende handen , omdat de regering de mensen gewoon in de steek liet en dan durft de Waalse regering te vragen om zeer veel Vlaams geld ? te lam om ne poot uit te steken , alleen maar als er geld is steken ze hun polleke uit ! en die klimaat verzekering , vandaag zijn wij verplicht om ons tegen van alles en nog wat te verzekeren maar in Wallonie zijn de spelregels blijkbaar anders want velen zijn niet verzekerd maar geen noot het rampenfonds springt bij ? waarom moeten wij ons dan verzekeren ?? plus dat dat rampenfonds ook nog eens dik gespekt word door de Vlaming ! hoeveel keer moeten wij nog betalen .

Plaats een reactie

Delen