De rechtbank in Namen oordeelt dat het Covid Safe Ticket onwettig is. (Belga)

De rechtbank in Namen oordeelt dat het Covid Safe Ticket onwettig is. (Belga)

Uncategorized

Het Covid Safe Ticket wordt verlengd op federaal niveau

Ruben Notteboom

Het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) wordt verlengd tot 31 oktober. Dat besliste de Kamercommissie Volksgezondheid. N-VA onthield zich, PVDA en Vlaams Belang stemden tegen, de rest van de partijen stemde voor. Het wetsontwerp verhuist nu naar de plenaire vergadering van het federaal parlement donderdag.

De federale overheid mag het CST nog tot zeker 31 oktober inzetten. Daarna komt de keuze bij de deelstaten te liggen. “Uit voorzichtigheid voorzien we ook de mogelijkheid om het CST opnieuw in gebruik te stellen na 1 november,” zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag in de commissie.

Deelstaten kunnen een beroep doen op Covid Safe Ticket na 31 oktober

De deelstaten kunnen door een decreet of ordonnantie of met de federale Pandemiewet een beroep doen op het CST. Er zullen wel voorwaarden vasthangen aan het CST. Er moet een risicoanalyse worden uitgevoerd en de sectoren waarin het CST zal worden gebruikt, moeten goed afgebakend worden. Daarnaast moet er een beperkte tijdsduur ingesteld worden zodat het CST niet iets langdurigs wordt.   

CST vooral voor gerichte sectoren

“De deelstaten zullen het CST kunnen inzetten in de volgende sectoren: de horeca, sport- en fitnessclubs, handelsbeurzen en congressen en de voorzieningen die behoren tot de culturele, feestelijke en recreatieve sector. Dat zijn sectoren waarvan de gefedereerde entiteiten zelf hebben laten weten dat zij mogelijkerwijze regionaal het CST willen inzetten,” aldus Vandenbroucke. Ook in residentiële opvang voor kwetsbare personen kan het CST verplicht worden voor bezoekers ouder dan 12 jaar. Het betreft dan bijvoorbeeld ziekenhuizen of woonzorgcentra. In alle zorgcentra is de leeftijdsgrens 16 jaar.

Burgemeesters en gouverneurs mogen bezoekersaantallen beperken op massa-evenementen. Vandenbroucke wil wel dat coördinatie en overleg met gefedereerde entiteiten een must blijft. “Ze kunnen dan opnieuw optreden door de drempel van het aantal participanten lager te leggen. Zij zouden ook kunnen strenger zijn dan het regionale beleid”, aldus Vandenbroucke.

Meerderheid was voor, PVDA en Vlaams Belang tegen, N-VA onthield zich

 De meerderheid keurde het wetsvoorstel dinsdag goed, maar PVDA en Vlaams Belang waren tegen.De N-VA stelde zich vragen bij het doel van de maatregel. “De basisvraag is niet risico van besmetting, maar wel de draagkracht van ons gezondheidsstelsel. En die is in gevaar gekomen en toen zijn verregaande maatregelen genomen, en daar zijn sterke argumenten voor. Vandaag moet dat door het grote aantal gevaccineerden in een andere context gezien worden. We zullen ons daarom onthouden, een signaal dat we zo snel mogelijk van de vrijheidsbeperkingen af moeten”, zei fractieleider Peter De Roover.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

6 gedachten over “Het Covid Safe Ticket wordt verlengd op federaal niveau”

  1. Onbegrijpelijk dat N-VA zich onthoudt. Willen ze zich echt inschrijven in de partijen die de dictatuur willen doorvoeren? Iedereen beseft toch ondertussen dat de coronapas niks te maken heeft met de gezondheidszorg, maar enkel een opstapje is naar een “social credit” systeem om de bevolking te controleren.

  2. Zoveelste gemiste kans van de partij van Bart De Wever om hun “geloofwaardigheid” (voor zover ze die nog hebben) op te krikken. N-VA lijkt geen systeempartij meer, maar is een systeempartij. Het belgische systeem wel te verstaan.

Plaats een reactie

Delen