Islamitische Staat groeit in Afrika

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Islamitische Staat groeit in Afrika

Sonja Dahlmans

Jihadisten hebben de macht gegrepen in gebieden rondom het Tsjaadmeer en de Sahellanden. Het gaat onder meer om delen van landen als Burkina Faso, Mali, Niger, Tsjaad en Nigeria.

Het West-Afrikaanse Centrum voor Extremismebestrijding (WACCE) meldde in 2018 dat naar schatting 6.000 jihadisten, die zich bij IS hadden aangesloten in Syrië en Irak, naar Afrika waren teruggekeerd na de val van het zelfbenoemde kalifaat. Volgens de directeur van de WACCE in Ghana, Mutaru Mumuni Muqthar, was het slechts een kwestie van tijd voordat deze jihadisten zouden proberen hun activiteiten in hun thuislanden voort te zetten. Hij gelooft dat het gevaar zich verder over het Afrikaanse continent kan verspreiden. Naarmate meer groepen in de regio actief zijn, hun vestigingen kunnen versterken, en mensen en middelen kunnen mobiliseren, zal ook de dreiging in andere regio’s en landen toenemen.

Greg Musselman van Voice of the Martyrs Canada vreest dat de groei van Islamitische Staat in Afrika niet alleen slecht nieuws is voor de christenen aldaar, maar voor de lokale bevolking in het algemeen. “Islamitische Staat wordt een steeds groter, dreigender probleem, terwijl het Westen zich momenteel met andere dreigingen uit bijvoorbeeld China en Rusland bezighoudt.”

Ook de wereldwijde coalitie tegen IS waarschuwde in juni nog voor de groei van IS in Afrika. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luigi Di Maio, gaf toen aan dat de coalitie vreest voor de verspreiding en uitbreiding van IS in Afrika. “Wij weten dat veel dorpen in de handen van IS zijn gevallen en dat zij daar nu de controle hebben overgenomen. Terroristische cellen hebben zich weten te verspreiden in de Sahellanden, waar ook de routes voor migratie naar Europa aanwezig zijn.” Di Maio pleit voor een holistische aanpak inzake terrorismebestrijding in de regio, waarbij klimaatverandering en armoede als mogelijke factoren voor de aantrekkingskracht van terroristische groeperingen in rekening zullen worden genomen. Hoe dat er precies zal uitzien, liet de bewindsman niet weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Islamitische Staat groeit in Afrika”

Plaats een reactie

Delen