Luc Sels (Photonews)

Luc Sels (Photonews)

Cultuuroorlog

KU Leuven-rector Luc Sels waarschuwt voor cancel culture en woke-beweging

Pieter Van Berkel

Bij de start van het nieuwe academiejaar zal KU Leuven-rector Luc Sels waarschuwen voor de uitwassen van de cancel culture, die volgens hem de academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting bedreigen. Dat zegt hij in een interview met De Standaard.

“Ik ben de eerste om me in te schrijven in het debat rond wokeness, zolang ‘woke’ staat voor awake, voor meer bewustzijn”, zegt Sels. “De beweging heeft rugwind gegeven aan thema’s die al op de kaart stonden, maar meer aandacht verdienden: racisme, uitsluiting, discriminatie, dekolonisatie. Maar het heeft een activistische, militante kant gekregen waar ik me heel erg ongemakkelijk bij voel. Voor extreme fracties ben je woke of ben je een toonbeeld van ‘blanke zwakheid’ of ‘kolonialistische rationaliteit’. Dat is problematisch, want dan is er géén debat meer mogelijk. En dat is niet het beeld dat ik heb van een universiteit.”

Ideologische conformiteit

“De stellingenoorlog die je ziet als wetenschappers een standpunt innemen, onder meer in woke thema’s, duwen ons terug de ivoren toren in”, waarschuwt Sels nog. “Wetenschappers durven soms de deur naar de samenleving niet meer door te gaan.”

Volgens de rector van ’s lands grootste universiteit komen er steeds meer vragen om academici te muilkorven en te ontslaan. Meer nog, er is zelfs sprake van fysieke bedreigingen.

“In sommige Angelsaksische universiteiten is er een ongezonde druk naar ideologische conformiteit”, zegt Sels. “Dat ondermijnt de missie van een universiteit.”

Hij verwijst naar de casus van schrijfster Marieke Lucas Rijneveld, die onder vuur kwam te liggen omdat ze als blanke vrouw het werk van een zwarte schrijfster zou vertalen. “Ik huiver van de evolutie dat je de juiste levenservaring – in deze ook de juiste huidskleur – moet hebben om je te mogen mengen”, klinkt het. “Dat staat ook haaks op de positie van de wetenschapper, die een zekere afstand neemt en tot conclusies kan komen die dwars staan op de eigen voorkeur.”

Sels zal in de openingsrede van het academiejaar aandacht besteden aan het thema. Hij heeft daarnaast aan vijftien academici gevraagd om zich te buigen over de academische vrijheid. Hij wil ook dat er bij studenten meer aandacht gaat naar het “leren debatteren”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “KU Leuven-rector Luc Sels waarschuwt voor cancel culture en woke-beweging”

  1. Ok, wat was zijn mening ivm de behandeling van Dries van Langehove of conservatieve studenten in het algemeen? Ik denk dat hij vooral ziet dat de golem die hij gewillig gevoed heeft, momenteel zijn eigen kant begint op te eten. Dit is iets waar conservatieven JARENLANG voor gewaarschuwd hebben, maar dit werd altijd afgedaan als conspiracy theories.

  2. Deze ochtend ook de radio gehoord, en ik kon even m’n oren niet geloven …
    Ik herinner me uit m’n studententijd (dus lang lang geleden …) dat er toen reeds ’n soort van cancel culture bestond, maar dan op het niveau van de Studentenraad. Alles wat zich aan de rechterzijde van x-links bevond werd uit de raad verwijderd door een zogenaamde “stemming” van de andere organisaties of de betwiste vereniging nog mee mocht zetelen, met als resultaat dat na verloop van tijd alleen nog stalinistisch-achtige gedrochten de “studentenbelangen gingen behartigen”. Ben je voor Nicaragua of tegen El Salvador ? Algemene studentenstaking, en iedereen doet mee, daar zullen de met spijkerstokken bewapende MLB-piketten aan de ingangen van de aula’s wel voor zorgen. KVHV organiseert geen studentenbetoging ? Anarchisten, x-links, punkers en staalarbeiders nemen het centrum van Leuven over, nooit zoveel gevochten als toen, tegen de rijkswacht, met ingeslagen winkelruiten en brandende banden en andere zaken, en de toenmalige rode BRT luste er wel pap van. Alleen, toen kwam er nooit reactie van het rectoraat van de KUL. Dat de huidige rector dergelijke uitspraken op de radio doet moet zijn dat het toch wel heel problematisch begint te worden.

  3. Dat universiteiten, tempels van het vrij onderzoek, meegaan in dat duivelse woke verhaal, dat aanstuurt op de ondergang van de westerse beschaving, is voor elk rationeel denkend mens moeilijk te begrijpen. Eindelijk een rector van een universiteit van wie de ogen beginnen open te gaan. Rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit.

  4. De middenklassekinderen vormen de melkkoe van Leuven dus om hun ouders te paaien moet er af en toe zo’n uitspraak worden gedaan. Zo worden bij het begin van het academiejaar ook de parken wat uitgekuist, tijdens corona toen de studenten in de minderheid waren was het niet echt veilig om daar als studente door te lopen, Leuven lijdt aan dezelfde ziektes als de
    andere noordeuropese steden.

Plaats een reactie

Delen