Marie-Christine Marghem (Photonews)

Marie-Christine Marghem (Photonews)

Uncategorized

Marghem (MR): “Langer openhouden kernreactoren onvermijdelijk”

Pieter Van Berkel

Volgens Kamerlid en voormalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) wordt het onvermijdelijk om twee kerncentrales langer open te houden dan de voorziene kernuitstap in 2025. Dat zegt ze op DH Radio.

In 2003 werd wettelijk vastgelegd dat de kernuitstap in 2025 rond moet zijn. In november van dit jaar moet blijken of er voldoende bevoorradingszekerheid gegarandeerd is. Indien dat niet het geval is kunnen de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, open blijven.

“We hadden meteen moeten beginnen”, zegt Marghem. “Men is pas zeer laat beginnen te denken aan een een geleidelijke uitstap. Omdat we te laat begonnen hebben we de ordelijke uitstap verknoeid. We zullen verplicht zijn bepaalde reactoren te behouden, om redenen van bevoorradingszekerheid en ook omdat het belangrijk is een elektriciteitsmix te hebben die steeds koolstofarmer is. En kernenergie is dan een oplossing.”

Om in voldoende alternatieve productie te voorzien, is een capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) uitgedokterd, dat onder meer steun moet bieden bij de bouw van nieuwe gascentrales.

Het Kamerlid wijst er ook op dat de energiefactuur zonder kernenergie nog meer zal stijgen. “Hoe meer hernieuwbare energie je hebt, hoe hoger de elektriciteitsrekening zal worden”, zegt Marghem. “Het nieuwe steunmechanisme zal leiden tot de bouw van nieuwe centrales die nog niet zijn afgeschreven, en die dus tegen de volle prijs met met de steun van de consument zullen moeten worden betaald. Volgens verschillende studies zouden de kosten voor de consument op zijn jaarfactuur ongeveer 91-98 euro hoger liggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Marghem (MR): “Langer openhouden kernreactoren onvermijdelijk””

  1. Huizen moeten verwarmd worden zonder fossiele brandstof en auto’s moeten ook rijden op niet fossiele brandstof. Daarom wil Groen twee elektriciteitscentrales die werken op… fossiele brandstof. Of ze kopen energie aan in Frankrijk met nieuwe kerncentrales, of Duitsland met zijn bruinkoolcentrales. Van Grieken heeft gelijk, leerkrachten moeten de leerlingen wijzen op zoveel onnozelheid.

Plaats een reactie

Delen