Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen met luchtdrukwapen, een afbeelding die hijzelf op sociale media plaatste. Bij de huiszoeking werden soortelijke foto's aangetroffen.

Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen met luchtdrukwapen, een afbeelding die hijzelf op sociale media plaatste. Bij de huiszoeking werden soortelijke foto's aangetroffen.

Uncategorized

Nieuw-Zeelandse IS-terrorist verscheen al meermaals voor rechter omtrent uitwijzingsprocedure

Niels Geerinck

Vrijdag had in een supermarkt in het Nieuw-Zeelandse Auckland een aanslag plaats. Een IS-terrorist viel daarbij zeven mensen aan met een mes. Drie onder hen bevinden zich nog in kritieke toestand. Zondag raakte bekend dat de Nieuw-Zeelandse autoriteiten hem al meermaals het land probeerden uit te zetten. Telkens tevergeefs.

Bij de terroristische aanval viel de 32-jarige dader zeven mensen aan met een mes. Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen was bij de Nieuw-Zeelandse autoriteiten gekend omwille van zijn IS-sympathieën. Hij stond al sinds juli onder permanent politietoezicht. Bij zijn aanval werd hij meteen doodgeschoten door de agenten die hem undercover volgden. De premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern kondigde zaterdag aan dat ze de antiterreurwetten in het land wil verscherpen.

Studentenvisum en vluchtelingenstatus

Samsudeen kwam Nieuw-Zeeland in 2011 binnen met een studentenvisum. Vervolgens deed hij een aanvraag om een vluchtelingenstatus te verkrijgen. Die werd in eerste instantie afgewezen maar Samsudeen vocht die beslissing in hoger beroep aan. Zodoende verkreeg hij eind 2013 wel de status van vluchteling. Niet veel later zouden de autoriteiten op de hoogte worden gebracht omtrent eventuele fraude bij het verkrijgen van zijn vluchtelingenstatus.

De politie kreeg lucht van zijn interesse voor islamitisch terreur nadat hij op zijn Facebookprofiel zijn sympathieën uitdrukte voor tal van terreuraanslagen. Tevens was hij actief op tal van fora waarbij hij opriep tot haat tegen de Nieuw-Zeelandse bevolking en het Westen.

Syriëstrijder

In 2017 kwam hij weer op de radar van de Nieuw-Zeelandse politie. Zo werd hij in mei van dat jaar opgepakt op de luchthaven van Auckland. Volgens de ordediensten was hij onderweg naar Syrië. Bij huiszoekingen die daarop volgden werd er IS-propaganda aangetroffen samen met een jachtmes. Daarop werd hij vrijgelaten op borg maar werd even later opnieuw gearresteerd wegen het aankopen en bezitten van een nieuw jachtmes. Hij werd schuldig bevonden aan het bezit van terroristische propaganda en in 2021 veroordeeld tot een jaar onder politietoezicht.

Hij verloor zijn vluchtelingenstatus twee jaar later en vervolgens maakte de Nieuw-Zeelandse autoriteiten gewag van een eventuele uitzetting van de man. Hiertegen ging hij opnieuw in beroep. Tijdens de periode van hoger beroep werd door de rechtbank onderzocht of ze de man konden aanhouden, maar daarvoor bleek geen gerechtelijke grond. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit omwille van de “beschermde status” die hij genoot als vluchteling uit Sri Lanka. Naar eigen zeggen was hij naar Nieuw-Zeeland gevlucht omdat hij zijn eigen land vervolgd werd omwille van politieke overtuigingen.

“Niet strafbaar”

De politie wist dat Samsudeen een aanslag aan het beramen was. Maar hij kon niet worden aangehouden omdat het volgens de Nieuw-Zeelandse wet niet strafbaar is om een aanslag te plannen. In de nasleep van de aanslag opperde premier Jacinda Ardern om de bestaande antiterreurwetgeving verder te verscherpen en verstrengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nieuw-Zeelandse IS-terrorist verscheen al meermaals voor rechter omtrent uitwijzingsprocedure”

  1. Kunnen al diegenen die de uitwijzing gesaboteerd hebben , nu burgerlijk aansprakelijk gesteld worden voor het leed van de slachtoffers en voor de sociale schade van de rest van de bevolking ?

Plaats een reactie

Delen