Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Openbaar Ministerie in Engeland trekt zaak tegen aangehouden straatprediker in

Sonja Dahlmans

Het Openbaar Ministerie in het graafschap Somerset trekt haar zaak tegen straat predikant Mike Overd in. De man werd vorig jaar gearresteerd toen hij op straat Bijbels aan het uitdelen was. Na het pleidooi van zijn advocaat liet het Openbaar Ministerie weten Overd niet langer te vervolgen.

Overd werd aan het begin van de lockdown op 2 april 2020 aangehouden omdat hij in de buitenlucht, en op twee meter afstand van anderen, pastorale hulp verleende en enkele Bijbels uitdeelde. De kerken waren op dat moment gesloten omwille van het strenge coronabeleid. Maar na een klacht van een voorbijganger, greep de politie in en kreeg Overd een boete van 60 Britse pond.

Coronaregels te strikt gehanteerd

De zaak tegen predikant Overd zou normaal op 6 september worden behandeld. Volgens zijn advocaten hebben de politieagenten destijds de coronaregels te strikt gehanteerd. In het Verenigd Koninkrijk is het wettelijk gezien toegestaan het evangelie op straat te verkondigen en dit gebeurt al eeuwen, beargumenteerde zijn advocaat. Na beraad gaf het Openbaar Ministerie te kennen de predikant niet langer van rechtswege te vervolgen. In een reactie achteraf zei Overd: “Wanneer ik terugkijk op het begin van de pandemie, wist ik dat er iets niet klopte aan de enorme macht die de overheid de politie had gegeven om in te grijpen. Het feit dat mijn zaak zo geruisloos is komen te vervallen na achttien maanden procederen, laat zien dat niet alleen mijn zaak maar veel van soortgelijke zaken gingen over controle en intimidatie.”

Tijdens de coronapandemie werden in het Verenigd Koninkrijk verschillende predikanten beboet en gearresteerd. Niet alleen geestelijken kregen boetes opgelegd, in totaal werden er in Engeland 85.000 boetes opgelegd en in Wales 8000. Volgens een parlementaire commissie in het Verenigd Koninkrijk moeten al deze boetes opnieuw bekeken worden. De commissie zei zich zorgen te maken over de validiteit van de opgelegde boetes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Openbaar Ministerie in Engeland trekt zaak tegen aangehouden straatprediker in”

Plaats een reactie

Delen