Paul Magnette (Photonews)

Paul Magnette (Photonews)

Binnenland politiek

PS wil forfaitaire korting op energiefactuur

Pieter Van Berkel

Regeringspartij PS pleit voor een forfaitaire korting op de energiefactuur in de strijd tegen de stijgende energieprijzen. Dat schrijft Knack. Van een verlaging van de btw op energie kan evenwel geen sprake zijn voor de regering.

Volgens energieregulator CREG zal een gemiddeld gezin meer dan 1.000 euro per jaar betalen voor elektriciteit en 1.600 euro voor aardgas. Die prijzen zullen in alle waarschijnlijkheid nog verder stijgen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelde een verlenging van het sociaal tarief voor één miljoen gezinnen voor.

Vooruit en de PS kunnen zich vinden in het voorstel, maar vinden tegelijkertijd dat er meer nodig is. De PS pleit voor een forfaitaire korting. “Daardoor zou de overheid gezinnen kunnen tegemoetkomen met een vaste som. Voor heel wat mensen met een laag inkomen kan die een belangrijk verschil maken”, klinkt het.

In 2009 voerde toenmalig minister van Energie Paul Magnette (PS) al eens een korting in van 30 euro voor particulieren. Leveranciers moesten die korting verrekenen via de voorschotfactuur, de afrekening of via een creditnota.

Daarnaast is ook de bevriezing van de energieprijzen geen taboe. Wel wordt de verlaging van de btw op energie van 21 procent naar 6 procent definitief losgelaten. Het regeerakkoord zou daar geen ruimte voor laten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “PS wil forfaitaire korting op energiefactuur”

  1. de energie bedrijven zouden die korting moeten toestaan wat weeral een verkapte transfer is naar wallo-brux.Minder winst voor die bedrijven door die korting toe te staan,minder belastingen in de staatskas,en dit zal moeten gecompenseerd worden door iets anders en dan draaien alle hoofden in de richting van Vlaamse inkomsten,dit mede gesteund door de vivaldioten en alle franstaligen .

  2. Onder Groen zou de elektriciteitsfactuur toch niet stijgen? Volgens de uitleg op BRT nieuws gaan we de subsidies voor de nieuwe gascentrales en windmolenparken ook nog eens via de elektriciteitsfactuur op onze rekening krijgen. En zoals ook vermeld in het BRT nieuws, de middenklasse zou de extra rekeningen (alweer) betalen. Met Groen & PVV betalen e allemaal mee.

  3. Politici zoals Van der Straeten zijn de grote oorzaak van de stijging van de energieprijzen, door nutteloze droominvesteringen, subsidies en nog eens subsidies. Nu ze hun socialistische achterban dreigen te verliezen gaan ze met kortingen en tegemoetkomingen smijten waardoor diegenen die niet in aanmerking komen voor deze korting dus nog meer zullen moeten betalen. Zij die niet in aanmerking komen voor deze korting – wegens hun inkomen boven een bepaalde grens – zullen als “koelakken” behandeld worden en ervoor opdraaien en verder financieel uitgemolken worden. Stalin is terug van weg geweest !

  4. 21% btw betalen om te kunnen koken en om mijn slaapkamer in de winter te kunnen verwarmen want in mijn oud huis kan ik gewoon niet alles met gas verwarmen. Ik moet mijn gsm kunnen laden voor als die interims bellen. Ik moet mijn eten kunnen koelen want elke dag vers eten in de winkel kopen kan ook niet. Dat is gewoon afpersing als je zoveel btw vraag! Zeker na al die schandalen.

Plaats een reactie

Delen