Pierre-Yves Dermagne (Photonews)

Pierre-Yves Dermagne (Photonews)

Uncategorized

PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken

Pieter Van Berkel

Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken. Het voorstel maakt deel uit van een pakket van voorstellen waarmee de minister de krapte op de arbeidsmarkt wil aanpakken. Dat schrijft De Tijd.

Een werknemer kan alleen een werkloosheidsuitkering krijgen als hij of zij ontslagen wordt door de werkgever. Maar zo’n ontslag kost de werkgever geld en gebeurt dus vaak niet. Volgens Dermagne zitten veel werknemers daardoor gevangen in een job die hen geen voldoening geeft en hen ziek maakt, wat tot uitval leidt. Om de arbeids­mobiliteit te verhogen wil Dermagne het mogelijk maken dat een werknemer zich een beperkt aantal keer in zijn carrière kan heroriënteren met een uitkering.

Een voorwaarde is dat werknemers al meerdere jaren in een job zitten, maar de uitkering wordt niet beperkt in de tijd. Enkele jaren geleden lanceerde Groen een gelijkaardig idee.

Dermagne heeft zijn voorstellen al voorgelegd aan de ministers van Werk van de deelstaat­regeringen. Vanuit de Vlaamse meerderheid wijst de N-VA het idee van de vrijwillige werkloosheid met uitkering af. Op federaal niveau zal het op tafel komen in het kader van het herstart- en transitieplan waarmee de regering-De Croo de economie een boost wil geven en de verhitte arbeidsmarkt wil afkoelen. Het idee is niet gedekt door de voltallige regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

13 gedachten over “PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken”

  1. Nu beginnen ze helemaal door te draaien.Er zijn er die bijna hun ganse “loopbaan”leven van werklozensteun!Dat men eens eerst begint met het verplicht activeren en desnoods over de taalgrens heen te gaan werken.In Henegouwen zijn er 6 keer meer langdurig werklozen dan in Oost-Vlaanderen!Dat het taalverschil een stuikelblok is om over de taalgrens heen te gaan werken is larie.Hoeveel Franstaligen gaan er als grensarbeider in Frankrijk werken??

  2. Er gaan er veel, met heel veel plezier zelf ontslag nemen. Het is natuurlijk weer een socialistisch voorstel, dus een vorm van klantenbinding. Zal voor een bepaald doelpubliek zijn waarschijnlijk.

  3. U begrijpt het blijkbaar niet. Kennelijk zou er één ding zijn waarin onze Waalse medemens heel vlug “tot actie” kan overgaan, , namelijk in snel moe worden. Zolang de Vlaamse enkel-richting “solidariteit” (sic) geldtransfer kraan naar de Derde Wereld van Wallonistan wijd open blijft, is er toch geen probleem. Awel dan !

  4. De vraag die men zich ook moet stellen is “WIE GAAT DAT ALLEMAAL BETALEN?” de vraag stellen is ze beantwoorden juist de hardwerkende Vlaming. Wanneer gaan die Vlaamse partijen nu eens werk maken van een onafhankelijk Vlaanderen? Dan kunnen de Waalse linkse doen wat ze willen en er dan ook zelf voor betalen.

  5. Met enkele aanpassingen zou men dat kunnen overwegen, zoals: Beperkt in de tijd, max. 3 maanden met de voorwaarde dat men hiervan slechts 1x gebruik kan maken om de 5 jaar en … deze periode niet meegerekend wordt voor de pensioenopbouw. (Handige jongens zouden anders weer eens 9×3 maanden niets doen en toch pensioenopbouw behouden.) Dan zou dit eventueel voor mensen die vooruit willen voordelen kunnen hebben. Maar onbeperkt in de tijd is gewoon waanzinnig.

Plaats een reactie

Delen