(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Rechter in Pakistan geeft voogdij christelijk minderjarig meisje aan ontvoerder

Sonja Dahlmans

In juli werd in Lahore een christelijk meisje van 14 jaar ontvoerd, gedwongen zich te bekeren tot de islam en met haar ontvoerder te trouwen. Een poging van haar vader om haar terug te krijgen, werd door de rechter afgewezen. Haar ontvoerder, Muhammad Usman, heeft de voogdij gekregen.

De rechtbank oordeelde dat het huwelijk weliswaar was gesloten terwijl het meisje, Chasman, nog minderjarig is, wat officieel volgens de wet in Pakistan niet mag, maar dat de islam hier voorschrijft dat haar mentale leeftijd zwaarder weegt dan haar kalenderleeftijd. De rechter, Tariq Nadeem, verklaarde dat islamitische juristen de mentale capaciteit van groot belang is bij bekeringen tot de islam. “Het is een kwestie van geloof”, zei Nadeem. De rechter voegde er nog aan toe dat nergens in de Koran noch de hadith (traditie) een minimumleeftijd voor bekering tot de islam voorschrijft. Ook haalde hij als voorbeeld aan de bekering van Ali, de schoonzoon en neef van de islamitische profeet Mohammed, die op zijn tiende de islam zou hebben aangenomen.

In Pakistan geldt de seksuele omgang met iemand jonger dan 16 jaar als verkrachting. Hiermee wordt doorgaans echter soepel omgesprongen wanneer het niet-islamitische meisjes betreft. Een vervalst document waarin de bekering wordt bekrachtigd en een islamitisch huwelijkscontract (nikahnama) zijn meestal reden voor politie en justitie om dergelijke ontvoeringen en dwang te excuseren. Hoewel kindhuwelijken officieel verboden zijn in Pakistan, verklaren veel rechtbanken in het land dat een huwelijk van een meisje in de pubertijd geen misdaad kan zijn, omdat dit voor de islamitische wet wel mogelijk is vanaf een kind de pubertijd bereikt heeft.

Naar schatting worden per jaar ongeveer 1.000 meisjes van religieuze minderheidsgroepen op dergelijke wijze ontvoerd, gedwongen te trouwen met een moslim en bekeerd tot de islam. Nog vorige week verklaarden islamitische geleerden tegen een wetsvoorstel te zijn dat deze gedwongen bekeringen moet stoppen, omdat dit volgens hen ingaat tegen de islamitische voorschriften uit de Koran en de Hadith.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

14 gedachten over “Rechter in Pakistan geeft voogdij christelijk minderjarig meisje aan ontvoerder”

  1. En terwijl dit gebeurt, blijft het westen Duizenden moslim uit deze landen binnenlaten – christenen krijgen echter geen prioriteit. Andersom zou men niet twijfelen, want er bestaat zoiets als de Oemma.

  2. In Pakistaan zijn ze knettergek en ze beschikken over kernwapens. Nu nog de sleutels van de (kern)macht overhandigen aan het moslimpaard in Frankrijk en Engeland en wat dan? Terloops was het geen Nederlandse spion die kerngeheimen door verkaste naar Pakistan?

  3. Triestig , en zolang onze regeringen deze landen blijven omarmen zal dit nooit verdwijnen en dat enkel om bepaalde belangen van enkelingen met veel geld ! Elk land dat zich een beetje respecteert zou deze landen links moeten laten liggen en alle contacten verbreken

  4. en met zulke landen praten wij nog zorg ervoor dat het paria’s worden in deze wereld want zulke uitspraken komen verkeerd aanbij velen en brengt de integratie van deze die hier zijn in gevaar.

Plaats een reactie

Delen