Religieuze minderheden in Turkije gedwongen te participeren in staatspropaganda

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Shutterstock

Uncategorized

Religieuze minderheden in Turkije gedwongen te participeren in staatspropaganda

Sonja Dahlmans

Religieuze minderheden in Turkije melden dat het land is begonnen aan een campagne om alle christenvervolgingen te verschonen. Zij voelen zich gedwongen deel te nemen aan deze propaganda, waarin gedaan wordt alsof er niets aan de hand is.

Woensdag 22 september was er een online bijeenkomst georganiseerd door In Defense of Christians, een christelijke organisatie die zich sinds jaren bezighoudt met de vervolgde kerk. De directeur van het Turkse programma voor de Verdediging van de Basis voor Democratie, Aykan Erdemir, verklaarde tijdens deze bijeenkomst dat het regime van Erdogan religieuze minderheden dwingt om deel te nemen aan propaganda. Deze propaganda moet de Turkse regering naar de buitenwereld toe als een tolerant regime presenteren. “Wij transformeren naar een tijd van gevangengenomen gemeenschappen. Ik zou de situatie van vroeger karakteriseren als een gemeenschap van buitengesloten gemeenschappen, die werden gediscrimineerd en vaak doelwit waren van vervolging. Echter, de huidige situatie is in mijn ogen veel erger, omdat wij nu nog veel sterker worden gediscrimineerd en onderdrukt dan voorheen. Nu wordt ons, anders dan vroeger, gevraagd actief deel te nemen aan onze eigen discriminatie en onderwerping door het verschonen van de wreedheden van dit regime.”

Zo moeten vertegenwoordigers van religieuze minderheden aanwezig zijn bij ceremonies, verklaringen ondertekenen en participeren in het etaleren van welwillendheid en tolerantie ten opzichte van andersgelovigen en religieuze minderheden.

Onderdrukking

Verder stelt Erdemir in zijn betoog dat religieuze minderheden zoals Joden en Griekse-Orthodoxe christenen veelal het land ontvlucht zijn. Volgens Erdemir misbruikt de Turkse overheid gebedshuizen zoals kerken en synagogen als museum, waar enkele keren per jaar toeristen worden ontvangen om zo de zogenaamde Turkse tolerantie jegens religieuze minderheden te etaleren. Het Westen zou volgens Erdemir niet moeten participeren in het verschonen van de onderdrukking tijdens dergelijke ceremonies of bij de tot museum omgebouwde gebedshuizen. Hij beargumenteert dat men daarmee legitimeert wat de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan doet. Tot voor kort had deze propaganda enkel betrekking op de religieuze minderheden in Turkije zelf, aldus Erdemir, maar nu voelen religieuze minderheden de toorn van Erdogan ook ver buiten de Turkse grens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Religieuze minderheden in Turkije gedwongen te participeren in staatspropaganda”

  1. Het is toch maar de vraag in hoeverre al de anti-Erdogan propaganda niet gestuurd wordt vanuit de ‘woke-hoek’. Wat te denken van het idee dat Erdogan het zo strikt houdt, alleen maar om links van de macht te houden? Iemand een idee?

  2. We hebben van Erdogan het laatste nog niet gezien. Die man, en zijn volgelingen – ook de talloze hier in Vlaanderen- zijn veel gevaarlijker dan men hen hier in politiek-correcte kringen wil geweten hebben.

  3. De volgelingen van Erdogan in Vlaanderen stellen niets voor zonder de bescherming (gedoogbeleid) van de Vlaamse regering (N-VA,OVLD en CD&V). Is het niet zo da islamitische verenigingen gemakkelijker subsidies krijgen dan Vlaamsgezinde verenigingen. Idem dito wat het verwerven van een sociale woning betreft. Vreemdelingen genieten voorrang op autochtonen in het Vlaamse gewest. Dit is niet de schuld van de vreemdelingen maar van onze Nederlandstalige beleidsmensen die hun eigen volk als bastaars behandelen.

Plaats een reactie

Delen