Youtube. Foto Shutterstock

Youtube. Foto Shutterstock

Uncategorized

Rusland dreigt YouTube te blokkeren

Wijnand Meeus

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft er woensdag mee gedreigd YouTube af te sluiten. Youtube zal enkel verder mogen in het land als het ermee instemt om de schorsing van de Duitse kanalen van de Russische staatszender RT op te heffen.

Youtube weigert de schorsing van de kanalen op te heffen omdat ze de interne regels omtrent het verspreiden van ‘fake news’ zouden hebben overschreden. Volgens de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor schendt YouTube met de schorsing enkele fundamentele mensenrechten en vrijheden. De Russische overheid is dan ook ontzet over de schorsing van de aan Moskou gelieerde Duitstalige YouTube-kanalen RT DE en Der Fehlende Part.

In die beslissing van de videosite ziet Moskou ‘een ongeziene daad van informatie-agressie door YouTube’, aldus een persbericht dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Rusland zijn het de Duitse autoriteiten die de schorsing hebben ‘aangemoedigd, en er zelfs op hebben aangedrongen’. “Het doel van deze agressie tegen projecten van de Russische holding spreekt voor zich: informatiebronnen die zich niet inschrijven in een comfortabel mediakader het zwijgen opleggen”, gaan de Russen verder, die in de schorsing niets minder zien dan ‘een informatieoorlog tegen Rusland’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

10 gedachten over “Rusland dreigt YouTube te blokkeren”

  1. Bewijst dit niet dat regeringen de grote informatiemonopolisten onder druk kunnen zetten indien ze onze fundamentele vrijheden niet respecteren . In dit geval is er natuurlijk ” een vleugje ” hypocrisie mee gemoeid . Maar in het ” vrije ” westen spelen de regeringen het spel van de “woke ” tyrannie en de ” cancel culture ” gewoon mee .

  2. Effe rechtzetten, de goelag was in de tijd van de rode kameraden. Maar goed, Poetin is zeker geen heilige op gebied van pers, en dat zullen misschien halve propagandakanalen zijn waar het hier om gaat.
    Maar de essentie is wel dat de al te selectieve tolerantie van een monopolist als youtube een grens wordt opgelegd en dat is fantastisch nieuws. Europa zou er een voorbeeld aan moeten nemen!

Plaats een reactie

Delen