Uncategorized

Steeds meer pensioengerechtigden in het onderwijs

Wannes Neukermans

Het afgelopen schooljaar bleven 619 leerkrachten aan de slag nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikt hadden. Dat valt af te leiden uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Dit aantal steeg de afgelopen vijf jaar met zo’n 75 procent. “In tijden van acuut  lerarentekort is het een goede zaak dat gepensioneerde leerkrachten die willen lesgeven dat ook doen. Bovendien brengen ze een schat aan kennis, ervaring en klasmanagement met zich mee”, aldus Karolien Grosemans.

Sinds 1 september 2012 kunnen personeelsleden in het onderwijs onder bepaalde voorwaarden volwaardig aan de slag blijven na de leeftijd van 65. De laatste vijf schooljaren steeg dit aantal van 350 in 2016-2017 tot 619 in 2020-2021. Een toename van ruim 75%.

341 mannen en 278 vrouwen bleven het afgelopen schooljaar verder werken na de leeftijd van 65. Dat cijfer is opvallend, zeker omdat er in totaal veel meer vrouwen dan mannen in het onderwijs werken. “Vermoedelijk heeft dit verschil te maken met de geleidelijke vervrouwelijking van het lerarenkorps. In het schooljaar 2002-2003 was nog maar 64% van het onderwijzend personeel een vrouw, nu is dat al 75%. Vroeger trok het lerarenberoep gewoon meer mannen aan en dat zie je nu in de cijfers terug van leerkrachten die aan de slag blijven nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikten”, verklaart Grosemans.

Het merendeel van de leerkrachten dat doorwerkt is tussen 65 en 67 jaar oud. Er zijn echter wel een aantal uitschieters. Zo zijn twintig leerkrachten ouder dan 75 jaar. Er is zelfs één leerkracht 80 jaar oud. Daarnaast nam ook het aantal leerkrachten dat minstens een tijdelijke opdracht aanvaardde na hun pensionering toe. Afgelopen schooljaar waren dit 1.129 leerkrachten. In totaal registreerde deze groep 4.492 opdrachten. 225 personeelsleden presteerden zelfs een volledig uurrooster. “In het kader van de bijsprong is het voor gepensioneerde leerkrachten heel eenvoudig geworden om er enkele uren bij te nemen. De laatste jaren steeg dit aantal al met meer dan de helft. Ik verwacht dat die stijging zich de komende jaren verderzet”, vertelt Karolien Grosemans.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Steeds meer pensioengerechtigden in het onderwijs”

  1. Eigen schuld dikke bult , de regering had 20 jaar geleden het grote idee om leerkrachten vervroegd op pensioen te sturen om jongeren meer kansen te geven alleen waren die er niet en zo ontstond er een enorme kloof die men vandaag niet meer herstelt krijgt en zo vergaat het alle departementen vandaag , korte termijn denken , kortzichtigheid en eigenbelang met fatale gevolgen voor de samenleving , u ziet het nog niet direct maar na jaren van nutteloze nergens toe leidende hervormingen staat de dienstverlening op de rand van de afgrond , u denkt ja dat is overdreven maar kijk gewoon , nu maken ze zelf grote reclame spots om geschikt personeel te vinden alleen is de vaste benoeming verdwenen en verdienen ze veel , zeer veel minder en hun verantwoordelijkheid is absurd buiten alle proportie , daartegen staat de prive te lonken met premies een betere verloning en extra legale voordelen met een echte 2 de pensioenpijler .

Plaats een reactie

Delen