Tinne Van der Straeten (Photonews)

Tinne Van der Straeten (Photonews)

Uncategorized

Van der Straeten: “Kernuitstap zal energieprijzen niet doen stijgen”

Pieter Van Berkel

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) verzekert dat de energieprijzen niet zullen stijgen door de kernuitstap. “Integendeel”, zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws.

“De nieuwe technologieën – zoals wind en zon – dalen alleen maar in prijs”, zegt Van der Straeten. “We gaan onze windmolens op de Noordzee minstens nog verdubbelen en ik heb er goede hoop in dat dat bijna zonder subsidies zal kunnen. Kernenergie, maar ook gas stijgt in prijs. Met de omslag naar 100 procent hernieuwbare energie zal de prijs uiteindelijk dalen.”

“Nucleaire energie heeft ons niet behoed voor dure prijzen, integendeel”, klinkt het verder. “Hadden wij vandaag al meer hernieuwbare energie gehad, dan waren we beter beschermd tegen deze prijsstijgingen. De situatie nu is vooral een aanmoediging om zo snel mogelijk verder werk te maken van de doorgroei van hernieuwbare energie. We moeten nog meer ruimte maken voor wind en zon, maar ook een back-up hebben voor de momenten dat het nodig is, via de gascentrales.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

19 gedachten over “Van der Straeten: “Kernuitstap zal energieprijzen niet doen stijgen””

  1. Terwijl overal te wereld wordt in versneld tempo gezocht naar methoden om kernenergie veiliger te maken, b.v. kernfusie en alternatieve technieken voor kernsplitsing en opslag voor de residuen van dergelijke processen blijven sommigen maar doordrammen over het definitief verlaten van deze technologie, zich daarbij beroepend op halve waarheden en hele leugens of veronderstellingen. In plaats van de situatie rustig te bekijken en af te wachten wat de volgende jaren uit de bus komt. De kans is veel te groot dat hun fanatisme zal leiden tot investeringen en subsidies die later totaal onrendabel of zelfs onrealistisch zullen blijken. Alles om een mythe in stand te houden en mensen te dwingen aan te sluiten bij hun groene stelling. Alhoewel, groen ? Niet weinig wetenschappers beweren dat kernenergie momenteel de meest groene manier is om elektriciteit op te wekken.

  2. De prijzen gingen niet stijgen maar zijn al gestegen. Nu opnieuw claimen dat ze niet gaan stijgen is gewoon de kiezer zwaar beliegen/bedriegen. En bij uitbreiding een belediging voor iedere rationeel denkend mens. of zijn de Groene hogepriesters-verkozenen alom wetend?

  3. En wanneer zal de overslag zijn mevrouw binnen 5, 6,7 jaar of meer en zult u tussentijds opdraaien voor de meerprijs. Het enige waar jullie politici goed in zijn is de mensen beliegen en bedriegen

  4. Back-up via gascentrales ? Momenteel hebben ze die back-up via de kerncentrales en de CO² uitstoot van de kerncentrales is te verwaarlozen t.o.v. de gascentrales. Maar ja, bij Van der Straeten gaat het blijkbaar niet om het terugdringen van de CO² uitstoot…De overheid gaat via de gascentrales meer CO² uitstoten en de burgers zullen het gelach mogen betalen. Dringend tijd om op straat te komen tegen dit wanbeleid.

  5. Mevrouw Van der Straeten, hoe naïef kan je zijn. Door de kernuitstap zullen we genoodzaakt zijn om elektriciteit in het buitenland aan te kopen. Ik doe een gokje, ik “vermoed” Frankrijk.
    Het laat zich raden welk effect dit zal hebben op de elektriciteitsprijs voor de consument.
    Na 2024 zullen ander partijen jullie rotzooi moeten opkuisen, en zal dat het minste van uw zorgen zijn. Maar zoals we dat gewoon zijn van groene en (s)linkse beslissingen, is het altijd de man/vrouw/onzijdig in de straat die het gelag zal betalen.

  6. ondertussen is die wel met het geld gaan lopen, terwijl ik tien keer zoveel van energie ken en ver onder het bestaansminimum zit.
    De ‘groenen’ zijn als de mezen die een kersenboom plunderen, je blijft met lege handen achter. Op een gegeven moment was Mieke Vogels trouwens de politicus met de meeste ontvangsten. Ook de ‘vlaamsnationalisten’ zijn wel bipolair maar de ‘groenen’ spannen de kroon.

  7. “Nucleaire energie heeft ons niet behoed voor dure prijzen, integendeel”, : de prijzen zijn pas beginnen stijgen door alle maatregelen en subsidies voor groene stroom. Zonder hernieuwbare energie was onze elektriciteit nu pas echt goedkoop nu de kerncentrales afbetaald zijn. Wanneer durft iemand haar wijzen op de leugens die ze verkondigt?

Plaats een reactie

Delen