Vincent Van Peteghem (Photonews)

Vincent Van Peteghem (Photonews)

Uncategorized

Van Peteghem (CD&V) maakt vergelijking met periode-Dehaene: “We moeten hervormingen doen”

Pieter Van Berkel

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit op het openingscollege van de vakgroep Economie aan de UGent voor “grote hervormingen”. Er moeten volgens hem meer mensen aan het werk, het pensioenstelsel moet hervormd worden en er moet ook een fiscale hervorming gerealiseerd worden.

“We zitten op een scharniermoment”, zei Van Peteghem. “Nu gaan we het moeten doen. Ik ben echt overtuigd dat deze periode exceptioneel, ja, historisch is.”

De minister maakte expliciet de vergelijking met het Globaal Plan van christendemocratisch premier Jean-Luc Dehaene, de laatste keer dat een regering in dit land er echt in slaagde om een grondige saneringsoperatie te doen. “Dehaene liep een marathon, wij moeten ook een marathon lopen. The time is now”, zei Van Peteghem.

Het publiek wees op de vele ideologische tegenstellingen in de regering-De Croo, maar Van Peteghem reageerde door erop te wijzen dat grote hervormingen onder de centrumrechtse regering-Michel ook niet gelukt zijn.

“We gaan toch niet zenuwachtig zijn omwille van negatieve peilingen?”, vroeg de minister. “Ik word zenuwachtig van het oneindig veel zieken op de arbeidsmarkt, van het gebrek aan vertrouwen van jongeren in pensioenen en van een fiscaal systeem dat niet rechtvaardig is.”

Volgens Van Peteghem heeft de regering geen andere keus dan te hervormen. “Anders weten we meteen wat de uitslag is in 2024”, klonk het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Van Peteghem (CD&V) maakt vergelijking met periode-Dehaene: “We moeten hervormingen doen””

  1. Er komen geen hervormingen hun naamwaardig met deze regering. Daar zullen de Walen wel voor zorgen. Trouwens, de CD&V is totaal overbodig in deze coalitie. Het vijfde wiel zeg maar.

  2. Dien dikke dehaene was ook ne rotzak. Hij bevriesde de lonen van de gewone man. Maar even later gaven de parlementariërs zichzelf wel een fikse opslag. Het enige rechtvaardige hieraan is, is dat dehaene van zijn miljoenen euro’s niet lang heeft kunnen genieten. Dit noemt men karma, en was hier terecht.

  3. De CVP-CD&V heeft vele tientallen jaren dit land bestuurd en gemaakt tot wat het nu is. Belgicistisch, onbestuurbaar en anti-Vlaams dat alle facturen moet betalen. We zijn een kolonie van België. De Vlamingen zijn altijd “een noodzakelijk kwaad ”geweest. Moest het een getrouwd koppel zijn, dan was de echtscheiding reeds lang uitgesproken.

  4. Wij gaan ons zeker geen zorgen maken over peilingen Wij winnen toch altijd ,tegen de wil van de kiezer ,en zonder stemmen en dan durven wij het woord democratie nog uitspreken Wij zijn de leugenachtig geldgraaiende hypocrieten

  5. van peteghem moet zich realiseren dat peilingen wel de realiteit weergeven van het moment en dat verkiezingen een peiling zijn van dit enigste moment.Als de coalitiepartners samen tegenspannen,zoals in de vorige regering gebleken is,allen tegen de NVA,bekomt men een regering waar de cdv nu zit.Het plan van BDW en PM was een goed plan voor Vlaanderen en voor de franse gemeenschap.Dit is nu voorbij en er zal niets veranderen waar Vlaanderen zich goed bij voelt,met dank aan de cvp.2024 wordt onbestuurbaarheid of een confederaal land.

Plaats een reactie

Delen