Vincent Van Peteghem (Photonews)

Vincent Van Peteghem (Photonews)

Uncategorized

Van Peteghem wil niet weten van btw-verlaging elektriciteit

Pieter Van Berkel

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kan er geen sprake zijn van een verlaging van de btw op elektriciteit, nu de energiefacturen stijgen. Dat zegt hij in Terzake.

“Dat is een heel generieke maatregel die ook van toepassing is voor wie een groot verwarmd zwembad heeft en dat gaat niet aanzetten om energiezuinig te zijn”, zegt Van Peteghem. “Daarnaast heeft dat een ongelofelijke budgettaire impact. Dat zou ons bijna een miljard euro kosten en het is vandaag al moeilijk om de begroting rond te krijgen.”

Het feit dat de federale heffingen op elektriciteit stijgen is een gevolg van de toegenomen subsidies voor windmolenparken op zee. Van Peteghem wil de heffingen voor deze windmolenparken omzetten in een accijns. “De doelstelling van onze federale regering is om de federale heffing niet te laten stijgen en om te zetten in een accijns”, zegt de minister. “Zo wordt die losgekoppeld van de kostprijs van de windmolens. Wanneer we dat doen, gaan we ook veel meer beleidsmogelijkheden hebben om in te grijpen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Van Peteghem wil niet weten van btw-verlaging elektriciteit”

  1. Wat een onzin.
    Waarmee weer eens wordt aangetoond dat die molens niet op wind draaien maar op subsidies. Windmolens zijn economische én ecologische waanzin.
    En Van Peteghem zou er beter voor zorgen dat minder met subsidies/overheidspostjes gegooid wordt, dan is dat miljardje onmiddellijk terugverdiend.

  2. Windmolens, zonnepanelen, alles draait op subsidies.
    De burger/ondernemer die er geen kan plaatsen draait mee op voor wie dat wel kan. m.a.w. Wie er geen kan plaatsen betaald die van die van wie er wel kan plaatsen.

  3. VPeteghem antwoordde tjeef. We pakken het niet uit uw linkerzak maar meer uit uw rechterzak via accijns en u merkt het minder want nog meer verzopen in de war van de belastingen.

Plaats een reactie

Delen