Chris Janssens. Foto BelgaImage DIRK WAEM

Uncategorized

VB wil Vlaams referendum invoeren: “Geen enkele partij die zich democratisch noemt kan ons voorstel verwerpen”

Wim De Smet

Het Vlaams Belang wil dat burgers via het inzamelen van voldoende handtekeningen zelf een volksraadpleging kunnen afdwingen. De partij dient in het Vlaams parlement daarom een voorstel van bijzonder decreet in.

Volgens het Vlaams Belang is uit onderzoek gebleken dat maar liefst 43 procent van de Vlamingen ontevreden is over de werking van de Belgische democratie. De partij baseert zich voor dat cijfer op een onderzoek van vorig jaar. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat slechts 1 Vlaming op 4 echt tevreden is. Nauwelijks 1 op 5 Vlamingen gelooft nog in de beloftes van politici. En een meerderheid is er dan weer van overtuigd dat politici niet begrijpen wat er in de samenleving speelt. Volgens fractieleider Chris Janssens hoeven die cijfers niet te verbazen. “Tijdens de verkiezingen heeft de burger zijn enige inspraakmoment gehad en vervolgens waren weer de partijhoofdkwartieren jaren aan zet”, zegt Janssens. “Verkiezingsbeloften worden daarbij snel vergeten of ingetrokken.”

“Beleid beter afstemmen op wensen burgers”

Vlaams Belang wil daarom meer directe democratie. “Volksraadplegingen bieden een ideale aanvulling op de representatieve democratie”, argumenteert Janssens. “Zo kunnen burgers hun mening kenbaar maken aan de politici en kunnen ze een beleid dat niet gedragen wordt door de bevolking, bijsturen. Omgekeerd kunnen politici hun beleid beter afstemmen op de wensen van de burgers.”

In het voorstel van het Vlaams Belang kan er een volksraadpleging worden gehouden als 100.000 kiesgerechtigde burgers daar om vragen. “Het gaat daarbij om een consultatieve volksraadpleging, niet om een bindend referendum”, luidt het bij de partij. Bindende referenda zijn tot op heden grondwettelijk of nog niet mogelijk in België. “We hebben er bewust voor gekozen om ons aan het grondwettelijke kader te houden”, vervolgt Janssens. “Ons voorstel is snel realiseerbaar en kan eigenlijk door geen enkele zichzelf democratisch noemende partij worden verworpen. Tegelijk blijven we ook ijveren voor het mogelijk maken van bindende referenda, zoals in Zwitserland.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

29 gedachten over “VB wil Vlaams referendum invoeren: “Geen enkele partij die zich democratisch noemt kan ons voorstel verwerpen””

  1. Het is niet met binnen de Belgische lijnen te kleuren dat we Vlaanderen onafhankelijk zullen krijgen. Hebben de Vlaamse nationalisten nooit gehoord over Ghandi? Onze strijd moet steunen op burgerlijke ongehoorzaamheid. Vlaamse verkozenen moeten durven rebelleren tegen het Belgisch regime. Dus eis ik een referendum met bindend advies. Leg een voorstel neer in het Vlaams parlement en dan moet de Vlaamse regering kleur bekennen. En last but not least: N-VA is al lang geen V-partij meer. Die titel moet je als partij verdienen met beleidsdaden zeker als je de minister-president mag leveren. Desnoods moet het Vlaams Belang zelf referenda organiseren.

  2. Dat kunnen ze wel door zich te verschansen achter het “Cordon Discriminatoir” dat door decennia lang aanslepen gerust te catalogeren valt als één der negentien door UNIA gepredikte discriminatiegronden ; “discriminatie op basis van politieke overtuiging” !

  3. De strafste tegenstander van bindende referenda is de N-vA.
    De Standaard op 07.03.2016:
    “Grondwetsspecialist Stefan Sottiaux (KULeuven) vindt dat de Vlaamse regering meer gebruik moet maken van haar nieuwe bevoegdheid om volksraadplegingen of referenda te organiseren over gewestelijke materies. ‘Zeker in het begin van het besluitvormingsproces moet de burger een grotere rol krijgen.’ Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is maar een koele minnaar van het idee. ‘Bij een volksraadpleging ontbreken doorgaans de zakelijkheid, zorgvuldigheid en rationaliteit die nodig zijn voor besluitvorming.’”

  4. Inderdaad, elke partij die dit voorstel niet zou goedkeuren zet zich als ondemocratisch aan de zijkant,
    en blijft als dusdanig vasthouden aan het particratische systeem, waarin de burger geen enkele directe inspraak heeft.

  5. Die 100.000 stemmen hebben wij zo bij elkaar maar denk maar niet dat dat voorstel van zal goedgekeurd worden door de andere partijen. Moest het in hun kraam passen waarschijnlijk wel.

  6. Het zijn moeilijke tijden ,mensen weten het niet meer, het lijkt dat de huidige politiek de handoek in de ring heeft geworpen, ze hebben het niet meer in handen, ze zijn bilint geworden van wat er zich afspeeld in de straten van ons mooi Flanderen! Of ze willen het niet zien ‘Maar ik begrijp dat ze niet kunnen toegeven aan hun al jaren durende ongelijk ! Nu is een kwistie van door te zetten tot de volgende verkiezingen en zoveel mogelijk geld proberen te sprokelen !!! Dit is de realiteit, ..tijd voor verandering !!

  7. wat zal een referendum daaraan veranderen?De vivaldioten klitten samen en steken 45% van de Vlamingen in een vergeetput en we zwijgen,we zijn mak,.Bij de walen maken ze al amok bij een fgtb-staking,met enkele honderden.

  8. Er zijn in het verleden al volksraadplegingen geweest: in België over de terugkeer van koning Leopold 3 en in andere landen over de Europese grondwet. En wij weten allemaal hoe dat is afgelopen. Er werd gewoon geen rekening mee gehouden want het resultaat strookte niet met wat men had verwacht. Dus consultatieve volksraadplegingen kunnen wel een indicatie geven van de volkswil maar meer niet. Om ook resultaat af te dwingen moet de volksraadpleging bindend zijn. Tegenstanders van volksraadplegingen maken er zich gemakshalve van af met allerlei drogredenen omdat ze bang zijn van het volksoordeel. Alle regeringspartijen, met de liberalen op kop, zullen waarschijnlijk het voorstel van Janssens wegwuiven. Degenen die luisteren naar wat er leeft bij het volk, zoals het Vl. Bel. krijgen dan het verwijt van populisme. Degenen die het meest het woord “democratie” in de mond nemen, zoals de liberalen, groenen en socialisten, zijn de grootste antidemocraten van deze tijd.

  9. Als de grondwet referenda verbiedt is per definitie die grondwet niet democratisch. Als je het met deze stelling niet eens bent, dan weet je echt niet meer wat democratie betekent.

  10. Inderdaad Dominique, wij zijn veel te slap en moeten ons meer laten gelden, misschien door op straat te komen, dat zou alvast een begin zijn. Niet meer op onze kop laten zitten door een bende deugers.

  11. Wat mij betreft, heeft enkel Zwitserland een écht democratisch bestuur. Daar worden referenda ernstig genomen. Geen schaamlapjes, en niet weggezet als ze niet overeenkomen met de politieke correctheid. Onze democratie is geen democratie meer, maar een particratie en dat is ze al heel lang. Dat maakt dat lilliputters bij elkaar kunnen kruipen om Gulliver vast te binden.

  12. Voordeel is dat de ratten van CDnV plots wel zullen willen besturen met NVA en VB als ze zien dat de grote meerderheid van Vlaanderen kiest voor onafhankelijkheid. Postjes, weet je wel x)

  13. Bourgeois wil in feite zeggen dat het klootjesvolk niet slim genoeg is om. Inderdaad, ne normale mens begrijpt dikwijls niet met welke kronkels er veelal politieke besluiten genomen worden maar dat heeft niks met verstand te maken, eerder met de kuiperijen van nogal wat politici.

  14. Momenteel mogen er volgens mij geen (bindende) referenda gehouden worden.
    Laat ons er eerst voor zorgen dat er een onafhankelijke en objectieve pers is. Dan kunnen we vijf jaar later referenda houden. De bevolking wordt momenteel te veel op het verkeerde been gezet waardoor de uitslag vervalst is.

Plaats een reactie

Delen