De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek in Brussel - Afbeelding: Shutterstock

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken op bezoek in Brussel - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Verenigde Staten organiseren meeting om samenwerking met taliban te bespreken: “Regering moet inclusiever”

Niels Geerinck

De Verenigde Staten willen met 20 andere westerse landen samenzitten om de samenwerking met de talibanregering te bespreken. Ze vrezen ervoor dat wanneer ze de taliban isoleren en alle gesprekken met de groepering weigeren, dit een omgekeerd effect zal hebben op het geopolitiek toneel. Op de agenda staan punten zoals het bieden van humanitaire steun. Daarnaast gaven ze aan dat de Afghaanse regering “inclusiever” moet worden.

Het treffen heeft woensdag online plaats. De vergadering komt er na aandringen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Volgens hen hebben de taliban “elke oproep om een inclusieve regering te vormen genegeerd“.

Humanitaire hulp en inclusiviteit

De vergadering heeft als bedoeling een politiek kader uit te werken in hoe de VS en het Westen zullen samenwerken met de nieuwe machthebbers in Afghanistan. De aanwezige landen formuleerden nu al enkele voorwaarden die ze aan de taliban op zullen leggen.

Zo wil het Westen dat de groepering vrij verkeer van Afghaanse burgers die willen vluchten blijft garanderen, de vrouwenrechten niet zal ondermijnen en dat ze de hulpverleners zal beschermen. Al deze voornoemde eisen zullen waarschijnlijk de voorwaarden vormen voor het ontvangen van humanitaire hulp, zo liet Blinken weten. Afghanistan bevindt zich momenteel in een humanitaire en financiële crisis.

Invloed consolideren

Ondanks de evacuatie en het terugtrekken uit Afghanistan, wil het Westen wel haar invloed in het land behouden. Verschillende diplomaten waarschuwden alvast dat de dialoog met de taliban aangeknoopt moet worden en een isolerende houding tegenover de groepering enkel richting radicalisering zal leiden.

De Britse Premier Boris Johnson verkondigde maandag in aan het Britse Lagerhuis dat de taliban een bondgenoot kan vormen in de strijd tegen IS-K. Hij is van mening dat de groepering een evolutie heeft doorgemaakt sinds de jaren ’90 en dat er “gematigde elementen in de taliban” te vinden zijn. Volgens Johnson wil de taliban de Afghaanse bevolking beschermen tegen terrorisme.

Naar alle verwachtingen zullen de EU en de VN gezamenlijk een tijdelijke diplomatieke aanwezigheid in Kaboel op poten zetten in de komende weken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Verenigde Staten organiseren meeting om samenwerking met taliban te bespreken: “Regering moet inclusiever””

  1. Dus de VSA krijgen een vetorecht bij de samenstelling van de Talibanregering en de Taliban krijgen in ruil inspraak bij de samenstelling van de Amerikaanse regering. Kunnen we dat systeem niet invoeren in Belgistan? De grootste partijen van VL en Waals België moeten de jure deel uitmaken van de federale regering. Beide deelstaten leveren een premier en vice-premier via een roulatie systeem.

Plaats een reactie

Delen