Uncategorized

Verschillende Italiaanse kerken gevandaliseerd

Sonja Dahlmans

De afgelopen maand zijn er in Italië meerdere kerken ontheiligd, vernield en beroofd. Ook waren er diverse pogingen tot brandstichting in kerken. Tevens werd er een kogelbrief naar paus Franciscus gestuurd.

De kerkdeur van de Sint Andreas de Apostelkerk in Capodrise in de provincie Caserta werd begin augustus in brand gestoken. Een dag later meldde de politie een verdachte te hebben aangehouden. Hij heeft volgens de priester van de parochie reeds eerder meerdere malen de kerk gevandaliseerd. Precies een jaar geleden was de kerk al eerder doelwit van een poging tot brandstichting.

Ook de Onze Vrouwe van Fatimakerk in Marsala op het eiland Sicilië was op 4 augustus doelwit van brandstichting. Daar werden het altaar en de tabernakel in brand gestoken. Er was ook brandschade aan een kostbare Bijbel en andere meubelstukken. Een verdachte, een 52-jarige man genaamd Guiseppe Montalto, werd aangehouden. De man heeft inmiddels bekend en meldde aan de politie dat zijn motief in de persoonlijke sfeer ligt. De politie vond ook twee bommen die, mochten zij zijn afgegaan, enorme schade zouden hebben aangericht.

In Casal Velino in de provincie Salerno werd het altaar van de Sint Mattheuskerk vernield. Op 14 augustus werd in de gemeente Massafra, provincie Tarente, een Mariabeeld buiten de Heilig Hartkerk vernield. Camerabeelden lijken te wijzen naar twee jonge mannen die hierbij betrokken zouden zijn geweest, de politie onderzoekt het incident nog. Op dezelfde dag werden vernielingen aangericht in de tuin bij de kerk van Monfalcone, in Gorizia. Volgens een woordvoerder is dit een incident in een langere reeks van vernielingen waar de kerk mee te maken heeft gehad.

Dieven namen gouden voorwerpen zoals ringen, een ketting en offergaven mee uit de kerk van Sint Felice van Tenna in Tramonti. Een crucifix dat eerder was gestolen uit de kerk van Vada werd teruggevonden op 10 augustus. De politie in Montebelluna arresteerde een 47-jarige man die verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere zaken van diefstal van offergaven uit kerken in de regio. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij een kerk wilde verlaten door vijf man van de militaire politie.

Op 9 augustus werd er in Milaan melding gemaakt van een kogelbrief die geadresseerd zou zijn aan paus Franciscus. Medewerkers van een postsorteercentrum ontdekten de brief die drie kogels zou bevatten. Volgens een woordvoerder van politie werd de brief gepost in Frankrijk. Er was een brief bijgevoegd die verwees naar financiële schandalen binnen het Vaticaan waarvoor verschillende clerici, onder wie kardinaal Becciu, worden vervolgd. De verdachte zou hierover reeds eerder brieven naar het Vaticaan hebben gestuurd.

Ook in de maand juli waren er meerdere zaken van brandstichting, vernieling en ontheiliging van kerken in Italië. Op 12 september van deze maand werd de mis verstoord door drie tieners die obscene en godslasterlijke taal schreeuwden in de Sint Pantaleonskerk van Sorso. De parochianen en bewoners van het stadje hebben bij de politie erop aangedrongen vaker controles te doen, omdat er een stijging is van het aantal incidenten. Zij hebben het gevoel dat de politie hun verzoeken negeert.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Verschillende Italiaanse kerken gevandaliseerd”

  1. Elio, je moet dat begrijpen. Het is hun cultuur.
    En die is best vredelievend aangezien hun gebedsboek zegt dat enkel in het laatste geval de kafir met het kromzwaard mag bekeerd worden.

  2. Wanneer men zijn grenzen opent voor barbaren gebeuren zulke toestanden. Anderzijds leert de geschiedenis ons dat onderhavig vandalisme (deviant gedrag) een voetnoot is in de Europese geschiedenis. Maar het kan natuurlijk van kwaad naar erger gaan. De mens is nu eenmaal een wolf in een schapenvacht en een ongeschreven universele natuurwet stelt dat de sterkste schakel de zwakste vernietigt. En ja, Europa nadert zijn einde als een witte dwerg, dank zij de nefaste WO1 en 2.

Plaats een reactie

Delen