Wie volgt Angela Merkel op? SPD lijkt op winst af te stevenen

SPD-leider Olaf Scholz. Shutterstock

Uncategorized

Wie volgt Angela Merkel op? SPD lijkt op winst af te stevenen

Anton Schelfaut

De Duitse parlementsverkiezingen beloven een nek-aan-nekrace te worden tussen de christendemocratische partij CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. Volgens de Duitse omroepen ZDF en ARD behouden de sociaaldemocraten hun kleine voorsprong.

Volgens de exitpolls halen beide partijen ongeveer 25 procent van de stemmen. In de laatste prognose van de zender ZDF komt de SPD uit op 25,9 procent, de CDU op 24,5 procent. Ondanks de goede resultaten in de peilingen, blijven de Groenen van Annalena Baerbock met minder dan 15 procent van de stemmen op een derde plaats steken.

Voor de christendemocraten is het de slechtste uitslag ooit. Bij de vorige Bondsdagverkiezingen van 2017 haalde CDU/CSU nog bijna 33 procent. De SPD daarentegen bleef vier jaar geleden steken op 20,5 procent.

SPD-leider: “Kiezer wil dat ik bondskanselier word”

Olaf Scholz, de leider van de SPD, heeft tevreden gereageerd op de exitpolls. Hij meent dat een groot deel van de kiezers wil dat hij de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt. Dat verklaarde hij ruim een uur na het sluiten van de stembussen.

“Natuurlijk ben ik blij met de verkiezingsuitslag”, zei Scholz zondagavond in Berlijn. De verwachte uitslag noemt hij een “groot succes” voor de SPD. Zijn partij heeft in de meest recente prognoses een voorsprong van 1 procentpunt op de CDU/CSU.

“De burgers willen verandering”, zo liet Scholz optekenen in een interview met ARD. “Ze willen dat de kandidaat van de SPD de volgende kanselier wordt. Dat zie je heel duidelijk aan de peilingen, maar ook aan de verkiezingsuitslag.” Uit die uitslag haalt Scholz “kracht om zo snel mogelijk een regering te vormen”.

Armin Laschet (CDU) wil ondanks fors verlies regering vormen

Armin Laschet, kanselierskandidaat voor CDU/CSU, wil ondanks het forse verlies voor de Union proberen om een regering te vormen. “Een stem voor de Union is een stem tegen een regering onder leiding van links. En daarom willen we er alles aan doen om een bondsregering onder leiding van de Union te vormen”, verklaarde Laschet zondagavond in Berlijn.

De christendemocraat benadrukte wel dat de CDU niet tevreden kan zijn met het resultaat. “Het wordt een lange avond”, aldus Laschet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen