Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

Zuhal Demir (N-VA): “Energiebeleid in dit land is gewoon kut”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) is het energiebeleid in België “kut”. “Het loopt gewoon niet goed”, hekelt ze in De ochtend op Radio 1.

“Los van alle dogma’s en partij-ideologie: laat ons eens op de resetknop drukken en kijken welk energiebeleid we nodig hebben”, oppert Demir. “We moeten vertrekken van 3 principes: betaalbaarheid, voldoende energie en het effect op het milieu. Vanuit Vlaanderen investeren we enorm in windenergie, zonne-energie, in warmtenetten. Dat gaan we blijven doen. Maar daarnaast moeten we ook kijken wat we daarnaast moeten doen: gascentrales, kernenergie, …? Dan moet je, los van elke partij-ideologie, kijken naar die 3 principes.”

Kernuitstap

Met de bouw van vier nieuwe gascentrales wil de federale regering de kernuitstap faciliteren. Demir is zelf bevoegd voor het afleveren van de vergunningen, maar conform het partijstandpunt is ook zij een koele minnaar van een volledige kernuitstap. Ze belooft evenwel snel duidelijkheid over de vier dossiers, hoewel ze daar in principe tot half december de tijd voor heeft. “Ik wil niet talmen. Ik heb aan alle instanties die advies geven het signaal gegeven dat ik snel wil gaan: is het ja of nee. Over het eerste dossier, dat van de gascentrale van Dilsem-Stokkem, zal al over twee weken beslist worden.”

Demir benadrukt dat het moeilijk is om klimaatneutraal te worden als je gascentrales bouwt die meer CO2 uitstoten. “En we hebben ook een stikstofarrest, een veel strenger kader, waar ook rekening mee gehouden zal worden”, aldus Demir. “We hebben de luxe niet om een duurzame energiebron als een kerncentrale te sluiten, omdat we ook niet weten wat de toekomst zal geven over bevoorrading en betaalbaarheid van energie.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Zuhal Demir (N-VA): “Energiebeleid in dit land is gewoon kut””

  1. Metingen Vandaag: Eigen energie: 9.5 GW + Import 2.8GW -1.5GW uitvoer = 10.8 GW totaal verbruik. Nu leveren onze kerncentrales een gemiddelde van 5-6 GW. 6 GW kernenergie vervangen, zonder bijkomende co2 uitstoot(x40) en vervuiling kan niet. Het is groene hypocrisie (hypo Crazy) en een doemscenario, die de energieprijs sterk zal doen stijgen en het licht zal doen uitgaan.

Plaats een reactie

Delen