Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Zwitserland stemt over homohuwelijk en -adoptie

Simon Segers

Op zondag stemmen de Zwitsers in een referendum over een voorstel om het burgerlijk huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk te maken. Ook het recht op adoptie voor homokoppels wordt ter stemming gebracht.

De centrumrechtse Federaal-Democratische Unie (EDU) verzamelden 61.000 handtekeningen voor een referendum gekant tegen homohuwelijk. De Zwitserse regering organiseert een referendum wanneer een wetsvoorstel 50.000 handtekeningen kan verzamelen. Als reactie op de EDU verzamelde de liberale politieke beweging Operation Libero in april ongeveer 100.000 handtekeningen ter ondersteuning van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Volgens een enquête uit augustus zou ongeveer 64 procent van de stemgerechtigden in Zwitserland plannen voor het homohuwelijk te stemmen. Andere peilingen verkregen vergelijkbare resultaten. Vooral vrouwen, jonge mensen en kiezers van linkse partijen zijn het meest uitgesproken pro.

Zwitserse nationaliteit

Monika Ruegger, lid van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) en het comité “Nee tegen huwelijk voor iedereen”, drukte haar teleurstelling uit. “Dit gaat niet over liefde en gevoelens, maar om het welzijn van de kinderen. Kinderen en vaders zijn hier de verliezers” , verklaarde ze aan Reuters. Indien de wetswijziging wordt aangenomen, zullen homokoppels niet alleen kunnen trouwen, maar ook kinderen adopteren. Lesbische koppels zullen ook via spermadonoren kinderen kunnen krijgen, wat voorlopig enkel mogelijk is voor heteroseksuele koppels. Buitenlandse partners van een Zwitsers staatsburger kunnen op deze manier ook gemakkelijker de Zwitserse nationaliteit vergaren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Zwitserland stemt over homohuwelijk en -adoptie”

  1. Een onderwerp van vrij weinig belang. Zal in uiterst linkse steden als Basel, Zürich en Genève wel op goedkeuring onthaald zijn. Maar in het échte Zwitserland, Kantons Uri, Schwyz, Obwalden, Nidwalden, Wallis, Graubünden, oostelijk Bern, onthaald op tranen….. een conservatief bastion steeds verder in duigen.

  2. De kinderen die mogelijks geadopteerd worden door van die degeneratieve types, zullen een zwaar leven en wellicht verkeerde opvoeding krijgen, we hebben al genoeg voorbeelden gezien…
    In de VS komt er steeds meer nieuws naar buiten over dit soort opvoeding; dat ze meer, véél meer kans hebben om misbruikt te worden, zelf ook van dat “afwijkend” gedrag vertonen, emotioneel worden gekraakt en suïcidaal worden, weg willen lopen van hen, door hun verslechterde mentale gezondheid gewelddadig worden, minder empathisch, kortom het eindigt in krankzinnigheid…
    Bid voor alle zielen die mogelijks zullen lijden door deze ‘onnatuurlijke verenigingen’!!

Plaats een reactie

Delen